ПРОУЧВАНЕ: Сърдечно-съдовите заболявания датират от древността

ПРОУЧВАНЕ: Сърдечно-съдовите заболявания датират от древността Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и датират от много по-рано, отколкото се смяташе досега, сочи американско проучване върху мумии на 4 000 години, предаде БГНЕС.
Група учени изследва пет мумии на мъже и жени, починали на възраст между 18 и 60 години. Мумиите са датирани от 2000 година преди новата ера до 1000 след новата ера.
Учените използвали инфрачервена спектроскопия, за да установят специфични лезии в артериите на мумиите и да сканират малки участъци от артерии, "които били дълги само няколко сантиметра", каза Маджид. 
"Гледам модела на сърдечните заболявания сред населението повече от 20 години. С течение на времето въпросът, който ми дойде на ум, беше: болест на днешния ден ли е или е някакъв процес, присъщ на хората, независимо от съвременния живот?", допълва Маджид.
Откритията на изследователския екип показват, че моделите, които са открили в мумиите под микроскоп, са много сходни с тези в съвременната епоха. Натрупванията на холестерол по стените на артериите са "механизмът за заздравяване на рани в организма, който се е объркал", пояснява ученият и обяснява, че "множество травми", като инфекции или излагане на дим, увреждат вътрешната лигавица на артериите. Естественият лечебен отговор на организма може да доведе до натрупване на бели кръвни клетки, което от своя страна пък може да доведе до натрупване на холестерол. Това натрупване в крайна сметка може да причини развитие на сърдечни заболявания.
17.10.2019, 13:54 часа
242 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha