Видинчанин пипна вирусен хепатит! Вижте какво още върлува в областта

Видинчанин пипна вирусен хепатит! Вижте какво още върлува в областта За изминалата седмица 12 видинчани са пипнали заразни вируси, съобщиха от регионалната здравна инспекция.
Петима жители на Видин са лепнали варицела, а други пет са се заразили с гастроентероколит. Заболелите от чревната инфекция са от Видин, Ново село, Арчар и Цар Петрово. През изминалата седмица има и един регистриран случай на видинчанин, който страда от вирусен хепатит В. Друг човек от областния град пък се е заразил с лаймска болест. 
Вирусният хепатит В е остра инфекциозна болест, която се характеризира с увреждане на паренхима на черния дроб и поява на жълтеница. След преболедуване процесът преминава често в хроничен стадий, който може да еволюира в чернодробна цироза и хепатоцелуларен карцином. Тази инфекция се активизира в края на лятото, но се разпространява особено усилено през есента и зимата. Обикновено достига пика си през ноември-декември.
Лаймската болест пък се предава чрез ухапване от кърлеж. Ранните симптоми включват висока температура и втрисане, главоболие, депресия. Забавено, недостатъчно като продължителност или неадекватно лечение може да доведе до сериозни и трудно лечими или нелечими последствия.
Здравните власти отбелязват, че броят на повалените от заразни заболявания през изминалата седмица се е повишил. 
Разболелите се от остри респираторни заболявания за изминалата седмица са 43-ма. В 18 от случаите става въпрос за пеленачета и деца до 4 годишна възраст. При децата от 5 до 14 години повалените от настинки са 10, а от 15 до 29 години – 6. 
 
12.11.2019, 08:30 часа
1021 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha