Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил Първи случай на африканска чума по свинете бе регистриран в област Кюстендил и пореден в област Благоевград, съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.
По думите му положителни проби са дали диви прасета.
„Единият случай е в село Страдалово, Държано горско стопанство – Невестино. Вторият случай е от село Железница, Държавно горско стопанство – Симитли. Резултатите от положителните проби са излезли вчера. Днес по съответния ред чакаме заповед на Българската агенция по безопасност на храните. Ще обособим 3 км зони, в които всички дейности ще бъдат забранени“, каза още инж. Дамянов, цитиран от Фокус.
Той допълни, че за момента не е ясно дали във въпросните населени места има домашни свине, които ще трябва да бъдат умъртвени. „Но във всички случаи, според мен ще трябва да се вземат някакви мерки. В конкретните случаи говорим за заболели диви прасета и не знам дали ще засегнат някакъв район. По отношение на област Благоевград и община Симитли, то мисля, че в голямата си част домашните прасета са умъртвени доброволно. За област Кюстендил нямам конкретна информация“, подчерта инж. Дамянов.
22.11.2019, 11:17 часа
310 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha