Национална стачка срещу пенсионната реформа блокира Франция

Национална стачка срещу пенсионната реформа блокира Франция Национална стачка блокира голяма част от Франция в четвъртък, тъй като синдикатите започнаха мащабен протест срещу преразглеждането на пенсиите от президента Еманюел Макрон, което според тях ще принуди милиони хора да работят по-дълго или да се сблъскат с ограничени облаги.
Повечето училища бяха затворени, принуждавайки много родители да намерят алтернативи или да не ходят на работа, тъй като влаковете, метрото и автобусите не се движат.
Хиляди хора излязоха по улиците на няколко града преди двете големи демонстрации, планирани за Париж, където трафикът беше по-лек от обикновено, тъй като много хора просто си взеха почивен ден, за да избегнат пътуване в хаос.
"Хората направиха планове да се справят с днес и утре, но аз наистина се притеснявам за понеделник. Това ще стане, когато започнат кавгите ", заяви служител за обслужване на клиенти на националната железопътна компания SNCF на гарата в Монпарнас в Париж.
Лидерите на профсъюза обещаха да продължат да протестират, освен ако Макрон не се откаже от преразглеждането на пенсиите, считано за централен елемент в натиска на центристкия президент да реформира широка част от френската икономика.
"Това ще засяга всички, а не само част от населението", казва Франк, 46-годишен работник в автомобилния производител PSA, производители на автомобили „Пежо“ и “Ситроен“ по време на демонстрация в Рен, Западна Франция.
"Никой не може да си представи, че трябва да работи до 70-годишна възраст", каза той.
Представители на властта признаха, че френските работници постепенно ще трябва да работят по-дълго, но засега са дали малко подробности за това как една „универсална“ система, която премахва десетки отделни схеми, ще се отрази на пенсионните им планове.
Кабинетът на Макрон заяви в четвъртък, че премиерът Едуар Филип ще изложи рамката за реформата следващата седмица, след като приключи преговорите със синдикатите.
Около 90 процента от високоскоростните влакове TGV, както и регионалните линии бяха отменени, а „Ер Франс“ извършва 30 процента от вътрешните полети и 15 процента от международните полети на къси разстояния.
В Париж функционираха само няколко от 16-те линии на метрото, а обслужването на силно използваните крайградски железопътни линии, пресичащи града, беше силно нарушено.
"Аз съм свидетел на сватбата на моя приятел от детинство, в Кьолн [Германия] утре следобед, така че очевидно не мога да отменя пътуването си, но това наистина ме изнервя", каза Никол, която чакаше на Северната гара в столицата.
Айфеловата кула и музеят Орсе бяха затворени поради недостиг на персонал, докато Лувъра, Центърът Помпиду и други музеи предупредиха, че някои крила и експонати са затворени.
Профсъюзът CGT заяви, че работниците са блокирали седем от осемте петролни рафинерии в страната, което повишава вероятността от недостиг на гориво, ако стачката продължи.
А протестиращите „Жълти жилетки“, които провеждат седмични демонстрации от миналата година, изисквайки подобряване на жизнения стандарт, блокираха пътища в няколко града, включително Хавър на атлантическия бряг, където много натовареното пристанище също беше затворено, твърдят от CGT.
Полицията заяви, че са нащрек за потенциално насилие по време на приблизително 250 очаквани във Франция демонстрации, от радикални елементи, която може да включва антикапиталистичните протестиращи на „черния блок“, които имаха свои хора на няколко протеста на „Жълтите жилетки“ през последната година.
Шефът на полицията в Париж Дидие Лалмон заяви, че около 6 000 членове на силите за сигурност ще бъдат разположени в столицата, а предприятията по протежение на демонстрационните маршрути са получили заповед да бъдат затворени.
Към обяд полицията заяви, че е задържала 18 души в Париж, преди похода към Площада на нацията, който ще започне в ранния следобед.
Стачката ще бъде голямо изпитание дали Макрон, бивш инвестиционен банкер, дошъл на власт благодарение на обещание за трансформация на Франция, имащ политическата сила да прокара едно от ключовите си обещания от кампанията.
Той вече се изправи пред поредица от протести на „Жълтите жилетки“ тази година, както и на полицията, пожарникарите, учителите, болничните работници и адвокатите.
Но досега Макрон до голяма степен успяваше да прокара противоречиви реформи в трудовото и данъчното законодателство, като същевременно премахна гаранциите за работа за цял живот и други обезщетения в SNCF, десетилетия наред считани за недосегаем бастион на профсъюза.
Сега той иска да въведе "универсална" система за пенсиониране, която да премахне 42 "специални режима" за сектори, вариращи от железопътни и енергийни работници до юристи и служители на Парижката опера, които често отпускат на работниците по-високи пенсии или им осигуряват ранно пенсиониране.
Но профсъюзите твърдят, че промените биха наложили на практика на милиони служители от частния сектор да работят отвъд законната възраст за пенсиониране от 62 години, ако искат да получат пълната пенсия, която им е обещана.
05.12.2019, 16:39 часа
656 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha