Лютите чушки удължават живота

Лютите чушки удължават живота Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили установиха, че лютите чушки удължават живота, съобщава БТА.
Консумацията на този вид зеленчуци способства за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 процента. В изследването на италианските учени взели участие 22 811 души. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години. Тези от тях, които редовно консумирали люти чушки /четири пъти седмично и повече/, 40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп. Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече.
При това защитният ефект на лютите чушки не зависел от вида на храната, която консумирали участниците в проучването.
Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохичмичните механизми, чрез които действат червените люти чушки и сродните им култури, съдържащи капсацин. Това е алкалоид, притежаващ лют вкус. Известно е, че това вещество е свързано с гибелта на злокачествените клетки, въздействащи на митохондрията на клетките.

 
17.12.2019, 15:01 часа
1086 2
Коментари

етнос

19.12.2019, 22:07 часа
Както се казва там : "И лучец яж , и вино пий" , и на живота - диий ! Булгаринот оцелял , щото лютичко е ял ! (предлагам пожарогасители)

Ехееее чак сега ли бе

17.12.2019, 22:01 часа
Ми да, ама са закъснели с откритието си. У назе още преди много години го разбрахме и даже възпяхме, "Ръгай чушки в боба" не е спонтанен чалга изблик. Анадъмно.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha