Осъдиха врачанската болница да плати над 25 бона обезщетение на възрастна жена за лекарска грешка

Осъдиха врачанската болница да плати над 25 бона обезщетение на възрастна жена за лекарска грешка Окръжният съд в Монтана осъди МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца и  д-р Г. И. К. да заплатят на пациентката М. И. Г. 25 320 лева обезщетения за претърпени имуществени и неимуществени вреди. Те са й птичинени заради извършени й в болницата четири медицински интервенции, свързани със смяна на тазобедрена става.
72 годишната М. И. Г. от Враца е предявила искове за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите срещу д-р Г. И. К. и болница „Христо Ботев“ - Враца. Ищцата твърди, че при оперативна интервенция, проведена й на 19 февруари 2016г - тотална смяна на тазобедрена лява става, при което й е поставена протеза, същата не е извършена качествено и според медицинските стандарти, поради което на 23 март 2016 г. паднала, получила дислокация и отново й е била извършена операция за наместване на ставата. Въпреки това още два пъти – на 23 април 2016 г. и 30 май 2016 г. поставената става се измествала и се наложило да й бъдат направени нови интервенции от същия лекар и екипа му, които също се оказали неуспешни. Тъй като болките и страданията продължили, жената се насочила за консултация в УМБАЛ - Плевен, където на 3 юни 2016година лекарите извършили ревизия на ставата и поставили нова протеза, за която заплатила 5 320 лева. След обсъждане на събраните писмени и гласни доказателства съдът прие, че безспорно вредата по делото по отношение на ищцата е установена, тъй като оперативната смяна на ставата не е протекла  на един етап, както обикновено се случва, а са последвали три луксации с допълнително наместване и още една оперативна интервенция в друг медицински център, при които ишцата е търпяла болки, страдания и неудобства. Вина за това според съда следва да се вмени на оператора, който не е положил необходимите грижи и внимание протезирането да се извърши успешно на един етап и не е предписал необходимата рехабилитация след първата луксация.
Окръжен съд – Монтана осъди МБАЛ „Христо Ботев „ – Враца като работодател и д-р Г. И. К. да заплатят солидарно на М. И. Г.  20 000  лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и сумата от 5 320 лева - претърпени имуществени вреди, в резултат на извършените четири медицински интервенции  ведно със законната лихва върху главницата, считано от 19 февруари 2о16 г. до окончателното й изплащане, както и 1237.32лева - направените по делото разноски, съразмерно с уважената част от иска.
Решението може да се обжалва пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от съобщението му на страните.
19.12.2019, 09:58 часа
11012 5
Коментари

срам и позор

19.12.2019, 17:16 часа
ТОВА ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ДОКТОР И БОЛНИЦАТА ЗА ПРЕСТЪПНО НЕХАЙСТВО КЪМ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ПАЦИЕНТ Е СРАМ И ПОЗОР.ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА СЛЕД КАТО Е ОБЪРНАЛ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ОРТОПЕДИЯ В ЧАСТНА ФИРМА.ДА СИ ПЛАТИ ПРИСЪДАТА И Ч А О.

hhh

19.12.2019, 17:04 часа
Браво на доктора.Помага финансово да се "стабилизира" болницата.Заради такива като него тя е на това дередже.

Стоян

19.12.2019, 16:58 часа
Тука работата намирисва на оня доктор от Пазарджик с 56 000 лв заплата.Този доктор трябва да освободи поста и болницата да се освободи от него.

kоста

19.12.2019, 16:46 часа
Защо му пишете само инициалите.Това е д-р Георги Комитски и при това завеждащ отделение,доказал своята алчност за пациенти и пари.Новият директор на болницата незабавни трябва да му тегли шута.

Начева

19.12.2019, 14:21 часа
За жалост яйцата с които замери жена му Зам. министъра на здравеопазването - Жени Начева, сега се изстреляха по главите на доктора и жена му.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha