Административният съд във Враца е сред първенците по бърза и качествена работа

Административният съд във Враца е сред първенците по бърза и качествена работа Административният съд във Враца е сред първенците в страната по срочна и качествена работа за тази година, похвали се днес председателят Миглена Раденкова.
Справка за работата на 28-те съдилища в страната показва, че съдът във Враца е на 5-то място, като разликата с първенците му е минимална. Високите резултати са постигнати въпреки изключително голямата натовареност на магистратите и малкият им брой. 
Към момента административния съд в града под Околчица работи с 5 съдии по щат, но реално магистратите от доста време са само 3-ма. За да се решават делата в срок и качествено тук често се командироват магистрати от Монтана. Според Раденкова натовареността на съдиите е много голяма и в съда трябва да работят 6 магистрати. 
Действително натовареността на един съдия в последните години се е увеличила драстично. Ако през 2017 година един магистрат от съда е гледал по 20.15 дела за месец, то тази година броят им се е увеличил на 26.58. 
Общият брой на новообразуваните дела в административния съд във Враца през тази година е 896, като за миналата година са били 717.
Раденкова представи и данни за делата по изборния кодекс, които тази година са намалели – 14, а през 2015 г. са били 44. Приключилите с решение изборни дела са 8, а по 6 магистратите са се произнесли с определения. Пред Върховния административен съд е обжалвано само едно дело по изборния кодекс и то е за избора на кмет на Борован. Делото ще се гледа на 20 януари другата година. 
Голямата натовареност на магистратите от административния съд се обуславя и от големия брой жалби по наказателни постановления и електронни фишове. Причината според Раденкова е, че за тези обжалвания няма такси. 
На финала на годишния си отчет Раденкова благодари на всичките си колеги в съда за упоритата и качествена работа, похвали ги, че въпреки трудностите поддържат темповете и нямат нито един просрочен съдебен акт. 
Административният съд във Враца основава своята дейност върху принципите на върховенство на закона, безпристрастност, откритост, достъпност и прозрачност. И през изминалата година основната му дейност е имала за цел да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.
 
20.12.2019, 11:26 часа
1567 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha