Инициатива адаптира български филми за глухи хора

Инициатива адаптира български филми за глухи хора

Група ентусиасти започна кампания за адаптиране на български филми и сериали за хората с увреден слух. Инициативата „Чуй ме със сърцето” стартира този януари с пет български филма и специални прожекции в „Дома на киното”.
Митко е първият дипломиран глух актьор в България. Губи слуха си, когато е на осем месеца.„Моето семейство обичаше да гледа български филми, смееше се, радваха им се, наслаждаваха им се. Аз непрекъснато обаче трябваше да ги питам  - какво точно се случва в тези филми”, споделя Митко Якимов. 
В неговото положение са почти всички хора с увреден слух у нас. По последни данни те са над 120 000. Благодарение на инициативата „Чуй ме със сърцето” киното вече е все по-близо до глухите хора.
„Вярвам, че ще наваксаме с тази инициатива, дори и със стари хубави български филми, а и с новите филми. Искам наистина да се насладя и да наваксам пропуснатото през годините”, каза Ашод Дерандонян.„Ние вярваме, че с активна работа и застъпничество ще се отворят повече врати към субтитрирането на българското кино”, допълва Митко.
Идеята е да се премахнат бариерите между чуващи и нечуващи. „Надявам се да спрем да се делим на глухи и чуващи. Нека започнем да работим заедно, да гледаме кино заедно, да правим кино заедно”, допълни Виктория.
Кампанията е подкрепена и от актьора Валери Йорданов. „Не мога да си представя да си пусна любима музика и да не мога да я чуя. Какво по-хубаво от това да ти се даде шанс да разбереш всичко, което се случва в един филм, в който творци са вложили енергията си и ракзазват история”, посочи Йорданов.

12.01.2020, 13:32 часа
702 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha