Какво се случва с тялото, ако пием лимонена вода всеки ден

Какво се случва с тялото, ако пием лимонена вода всеки ден Чаша лимонена вода всяка сутрин е освежаващ и същевременно много полезен начин да започнеш деня. Тя ще се отрази благотворно върху здравето и външния ти вид.
Приготви си чаша топла вода с лимонов сок и мед и виж всички благотворни ползи, които ще донесе тя на тялото ти.

1. Тя работи чудесно за храносмилателната система
Често се казва, че добре функциониращата храносмилателна система е в основата на доброто здраве. Лимоните са важен източник на пектинови фибри, необходими за доброто състояние на дебелото черво. Така че чаша лимонена вода всяка сутрин действа събужда храносмилателната система, напомняйки й да елиминира натрупаните отпадъци от предходния ден.

2. Лимонената вода е естествен рехидрататор
Векове преди енергийните напитки, рехидратиращите соли и глюкозо-електролитни разтвори, лимонената вода е използвана като високоефективно средство срещу дехидратация. Когато натоварваш физически тялото си, чрез отделяната пот губиш електролити (натрий, каций и хлорид). Пиейки вода ти просто ще се рехидратираш, но добавяйки няколко парчета лимон към нея, ще ускориш процеса на ребалансиране на елетролитите в тялото си.

3. Полезна е и за очите
Помниш ли, че като дете са ти казвали, че морковите помагат на зрението? Е, лимоните не са по-малко полезни за очите. Като цитрусов плод, те са пълни с витамин C и антиоксиданти. Те действат защитно срещу образуването на катаракта и дегенерацията на макулата.

4. За нежна кожа – пий лимонена вода
Всеки знае, че за да имаш красива кожа, трябва да пиеш много вода. Добавиш ли обаче лимони към водата, ползите ще се умножат. Лимоните съдържат мощни антиоксиданти, което ще намали бръчките. Детоксикиращите ползи ще направят кожата ти по-нежна и красива.

5. Лимоните са най-добрият приятел на черния дроб
Грижата за черния дроб е едно от най-важните неща, които можеш да направиш за цялостното си здравословно състояние. Пиенето на лимонена вода, може да помогне за перфектното функциониране на черния ти дроб. Също така и за прочистване на токсините, чрез повишаване на ензимната фунцкия. Лимонената киселина помага и за разсейването на вредните бактерии.

6. Калият в лимоните се отразява добре на мозъчната активност
Калият е един от най-важните минерали в човешкото тяло. Лимоните са богати на него и пиенето на лимонена вода ще ти помогне да си осигуриш оптимално функциониране на сърцето, мозъка, бъбреците и мускулите.

7. Един лимон дневно държи лекаря на разстояние
Точно така. Въпреки, че няма лечение за обикновената настинка, е вярно, че този, който пие лимонена вода всеки ден, се разболява много по-рядко и преминава през сезонните настинки далеч по-леко и бързо от останалите. Това се дължи предимно на концентрацията на витамин C, безспорен защитник срещу вскички вирусни инфекии и слабости в имунната система.

8. Помага срещу възпаленията
Възпаленията не се отнасят само до видимото, временно възпаление, което се появява след нараняване. Хроничното възпаление в организма е ключов компонент при много сериозни заболявания и е свързано с излишната киселинна активност. Пиенето на лимонена вода намалява нивата на киселинността. Това от своя страна помага на тялото да премахне вредната пикочна киселина, която може да причини възпаление.

9. Има алкализиращ ефект върху тялото и поддържа нивата на pH
Имайки предвид, че лимоните, като цитрусов плод, са киселинни по природа, звучи изненадващо, че когато се абсорбира от кръвта, лимонената вода има алкализиращ ефект върху тялото. Защо това е нещо хубаво? Киселините са необходими, за доброто храносмилане, но е важно да поддържаш балансирани нива на pH, тъй като прекалено високата киселинност прави организма податлив на различни болести – от висок холестерол до диабет.

10. Лимомената вода засилва метаболизма
Ако искаш да отслабнеш, правейки здравословни и устойчиви промени в твоята диета и начин на живот, лимонената вода е твоят идеален спътник. Помагайки за засилване на метаболизма, лимоните също така съдържат пектинови фибри, които намаляват ненаситния апетит.

11. Откажи се от кафето (с лекота!)
Повечето хора разчитат на сутрешното кафе, за да ги събуди и да им даде необходимата енергия, за да започнат деня си. То обаче бързо губи своя ефект и малко преди обяд ефектът му изчезва. Смени кафето с чаша топла вода с лимон и мед и само след две седмици ще усетиш здравословния ефект върху организма си и ще се почувстваш по-бодро и свежо от преди.

 
17.01.2020, 12:15 часа
2457 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha