Вижте какво причинява пърхотът и как да го премахнем

Вижте какво причинява пърхотът и как да го премахнем Сърбящият и лющещ се скалп са основните симптоми на пърхота. Белите и мазни люспи се натрупват в косата и обикновено се влошават през есенните и зимните месеци, когато въздухът е сух, а температурите - по-ниски. Причините за пърхота може да бъдат раздразнена и мазна кожа - състояние, известно още като себореен дерматит, което е по-тежка форма на пърхот.
Гъбичката, която предизвиква пърхот, се нарича маласезия. Тя живее на скалпа и предизвиква производството на повече кожни клетки от обикновено. Някои фактори могат да причинят размножаване на маласезия. Това са хормоните и стресът. Счита се, че продължителният стрес може да влоши пърхота при някои хора, тъй като имунната система отслабва. 
Употребата на някои продукти за коса също може да доведе до появата на пърхот. Такива са геловете, пяната и лакът за коса. Използването на утежняващи шампоани може да причинят натрупване на кожни клетки и получаване на сърбеж.
Не само омазняването, но и изсушаването на скалпа може да доведе до появата на пърхот. Затова възстановяването на влагата на скалпа може да премахне неприятния сърбеж и сухота в корените. Най-добрият естествен овлажнител е кокосовото масло, което има овлажняващи и антибактериални свойства.
Много често пърхотът се бърка с люспи, които се отделят от скалпа, когато той е твърде сух. Ето кои са основните разлики. Докато при пърхота се отделят мазни и големи люспи с бял и жълт цвят, при сухия скалп люспите са малки и сухи. Пърхотът предизвиква зачервяване и омазняване на кожата, а сухият скалп е свързан със сухота на кожата на други части от тялото.
В домашни условия пърхотът може да се третира с масло от чаено дърво благодарение на антибактериалните му свойства. Може да се използват и продукти, включително шампоан против пърхот, който да намали симптомите му. Ако има обаче себореен дерматит, шампоаните могат да го контролират, но не и да го излекуват.
Ако лечението на пърхота в домашни условия не се повлияе, е добре да се уговори среща с дерматолог, който да назначи лечение, защото пърхотът може да бъде симптом на състояние като екзема или псориазис, а не основен проблем.
17.01.2020, 16:35 часа
1758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha