"Прозрачност без граници" отново класира България като най-корумпирана в ЕС

"Прозрачност без граници" отново класира България като най-корумпирана в ЕС Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя традиционен Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. Той класира България на 74-то място сред 180 наблюдавани държави. Индексът поставя страната ни на първо място в Европейския съюз по "усещане за корупция".
По скалата от 0 до 100, където 0 е най-високо, а 100 - най-ниско усещане за корумпираност, България има 43 пункта.
На върха на класацията с 87 пункта застават Нова Зеландия и Дания, а на дъното са Сомалия (9) и Южен Судан (12).
Класацията е съставена въз основа на няколко изследвания. И тази година, както и всички предишни от 2012-а г. досега, България е с най-висок индекс на корупцията сред държавите в ЕС. В световен мащаб през 2019-а страната ни се е покачила от 77-мо на 74-то място.
"Когато сте под средната стойност на индекса (50 пункта), това означава, че има системни или дълбоки проблеми с корупцията. В последните 7 г. ние устойчиво се задържаме на това ниво. Липсва съществен напредък в борбата с корупцията", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов и обобщи: "Пациентът е в полубудна кома".
Като основни насоки за ограничаване на корупцията се посочват намаляването на "големите пари" в политиката и насърчаването на гражданското участие при взимането на решенията. 
От страните от ЕС най-близко до България в индекса са Унгария и Румъния, които в последната година претърпяха сериозни критики по отношение на борбата с корупцията и правовия ред. "Тук трябва да отчетем, че не ние се качваме към тях, а те слизат към нас", коментира Славов.
"И тази година няма изненада. Промяната в позицията е възможна, единствено ако бъдат направени структурни реформи в институциите, които водят до промяна в обществените отношения", коментира политологът Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на "Прозрачност без граници".
Както обикновено скандинавските държави са на върха на класацията – първа е Дания, следвана от Финландия и Швеция. Швейцария заема четвъртото място.
В сравнение между България и другите европейски страни се вижда не само липсата на развитие, но е налице тенденция на сериозно изоставане. Разликата е особено видима на фона на положителния тренд в държавите от Централна и Източна Европа, коментира Калин Славов.
Италия и Гърция регистрират голям напредък от 2012 г. досега – и в двете държави има конкретни подобрения, включително приемане на антикорупционни закони в Италия и създаването на антикорупционни агенции и в двете държави.
Повечето посткомунистически държави обаче имат проблеми с ефективното справяне с корупцията, отбелязват авторите, като дават за пример отслабването на съдебната система в Унгария, Полша и Румъния, както и скандалите с чешкия премиер. Сред държавите с най-голям напредък са и Естония, която от 2012 г. досега покачва индекса си с 10 пункта, до 74 и Чехия, която се покачва до 54 пункта.
23.01.2020, 13:26 часа
532 1
Коментари

Баце

23.01.2020, 19:57 часа
Така ли е модерно да се казва: "Усещане за корупция". Значи ако ме онождат е: "Усещане за кекс". Ако ме окрадат е:"Усещане за липса", ако ме убиват е:"Усещане за края" и т.н. Вече сме доста пропаднали, но модерни и свободни и най-важното - има банани
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha