Регионалният исторически музей във Враца отчете дейността си за 2019 г. /снимки/

Регионалният исторически музей във Враца отчете дейността си за 2019 г. /снимки/ Отчет за изминалата година и плана за настоящата представиха от Регионалния исторически музей във Враца на пресконференция с граждани и медии. 
Отражение в дейността на културното средище през годината са оказали редица събития, сред които национални празници и международни прояви като „Нощ в музеите", „Дни на наследството", "Ден на будителите", „Ботевите дни", както и мероприятия, свързани със събития и личности от историята на Враца и региона.
Врачанският исторически музей е съвременен културен и научен център за акумулиране и представяне на информация от дълбоката древност до съвремието в динамично променящата се технологична и социална среда.
В приходите на музея от продажба на билети, наеми, сувенири и дарения се отчита ръст, като за 2019 година са малко над 37 000 лв., отбеляза директорът Георги Ганецовски. Реализирани са козметични ремонти, планират се и по-сериозни такива, но за целта е нужно финансиране от общината, уточниха още от ръководството.
Щатът в музея остава без промяна. Сред проблемите са вандалски прояви спрямо къщите в Етнографския комплекс. От културната институция все още правят опити да бъде редуицрана на половина или премахната напълно таксата смет, която продължават да заплащат, но решението е в ръцете на местния парламент. Отчетът на музея е на база данни и отчети от различните отдели и уредници. Теренните проучвания и събирателската дейност са били сред акцентите в работата през годината.
Археолозите доц. д-р Нарцис Торбов, Георги Ганецовски и Александра Петрова са работили не само във Враца, но и в съседните общини. Ползотворно е сътрудничеството с музеите във Видин и Монтана. Благодарение на работещите в отдел „Етнография" Недка Димитрова, Силвия Гарванска и Йоана Нанкова във фонда са постъпили 126 експоната, което е двойно повече спрямо предходната година. В отчета като похвална е посочена работата на отдел „История на България 15-19 в.", в лицето на Красимир Григоров. Дарителството продължава да е важна част от събирателската работа на музейните специалисти. В отчета има похвали към работещите, но са отправени и редица критики. 
От музея са готови и с плана си за тази година, като сред приоритетите са да се работи по визията му за една отворена и модерна институция, да се разширява събирателската дейност, да се участва в различни проекти, свързани с развитието на културния туризъм в региона и да се работи целенасочено за реализиране на инициативата „Мобилност на музейните експозиции". Ще продължи и организирането на различни изложби. 
 
23.01.2020, 17:05 часа
1231 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha