В Кула ще проверяват исторически обекти

В Кула ще проверяват исторически обекти Движение "Северозапазване"- Кула получи отговор от Министерския съвет на свой сигнал, относно опазване на крепостта "Кастра Мартис" и архитектурните обекти "Мелницата" и "Турска баня". С него се указва да бъде извършена проверка и за резултата да бъдат уведомени отдел "Приемна" на Министерския съвет и Наско Цанов, подал сигнала.
"От няколко години говорим с Община Кула, че туризмът в Кула е приоритет, че трябва да се развива, тъй като ние имаме достатъчно обекти. И да бъдат съчетани с различни програми, както Видин и Белоградчик. Правят се някакви неща около туризма, но не се опазва това, което имаме. Крепостта "Кастра Мартис" не е само кулата в центъра, продължава и по- надолу. При разкопките има няколко кули, които са реставрирани, но тази част от крепостта гостите и туристите не я посещават. До нея е залепена "Мелницата", в нея има стара "Турска баня", като и двата обекта са на повече от 100 години. Идеята беше да се обърне внимание на историческия парк", обясни защо е подаден сигналът Наско Цанов.
От движение "Северозапазване" подават сигнала до министерския съвет, министерството на културата, до президента, до общинския съвет и Община Кула, защото:
"Институциите да се задвижат и да се ангажират с възстановяването на този исторически парк. И вече там самата община да предприеме някакво реставриране, да изградят някакви галерии. Това е в центъра на града. Не може така да стои. От министерския съвет получихме писмо, че сигналът е предаден в Министерството на културата и паралелно да бъде извършена проверка от Община Кула, да решат какво ще се случва с този паметник на културата."
25.01.2020, 12:20 часа
645 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha