Експерти: Възможен е пробив в борбата с рака, коронавирусът идва от начина на живот в Китай

Експерти: Възможен е пробив в борбата с рака, коронавирусът идва от начина на живот в Китай „Откритието на учените от Кардиф може да бъде пробив в борбата срещу рака. Става въпрос за открит нов клон от Т-клетките, нова златна страница. Неговите възможности впоследствие ще бъдат обект на много експерименти – на животински модели, а след това и на човешки”. Това коментира в NOVA онкологът д-р Красимир Орешков.
По думите му това е универсална клетка, която наистина сканира и открива т.нар. MR рецептор, който е невидим, когато човек страда от рак. Този рецептор дава информация на Т-клетките за други такива с различен метаболизъм, като раковите. „Те унижощават само туморните клетки, не и здравите”, каза още д-р Орешков.
„Това не е нов тип клетка. Организмът има една функция с наредени цяла група от защитни механизми, които се справят с ежесекундното появяване на туморни клетки. В някои случаи новообразувани ракови клетки успяват да избегнат имунната защита и да се реализират като на свой ред потискат действието на имунната система”, обясни доц. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология.
Той коментира и темата с разпространението на коронавируса от Китай. По думите му именно от пазарите в Югоизточна Азия идват животинските вируси, които се прехвърлят у хората заради начина на живот и здравната система в тези страни.
„Ако погледнете справката на загиналите хора в тези маси, ще видите, че това е много малко разпространение на фона на това, което можеше да се случи. Това са милионни градове”, коментира доц. Чорбанов.
25.01.2020, 13:48 часа
503 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha