Кетогенната диета е опасна – вижте защо

Кетогенната диета е опасна – вижте защо Учени от Йейлския университет в САЩ установиха, че популярната кетогенна диета, в която 99 процента от калориите се осигуряват от протеини и мазнините, носи единствено краткосрочна полза.
Кетогенната диета започва да представлява риск за здравето и да има отрицателен ефект върху организма след няколкоседмично придържане към нея.
Учените са констатирали, че и положителният, и отрицателният ефект е свързан с така наречените гама-делта Т-клетки, които са имунни клетки, намаляващи риска от диабет и възпаления.
Кетогенната диета допринася за изгаряне на мазнини чрез формиране на кетонови тела, които са използвани като алтернативни източници на енергия. Когато се изгарят кетонови тела, защитаващите тъканите гама-делта Т-клетки се разпространяват в целия организъм, подобрявайки обмяната на веществата.
Мазнините обаче не само се разлагат, но и се натрупват. Експерименти с мишки показаха, че когато гризачът дълго време следва кетогенна диета, започва да консумира повече мазнини, отколкото организмът му може да изгори.
В резултат намаляват имунните клетки в мастните тъкани, развива се диабет и се регистрира затлъстяване.
28.01.2020, 11:20 часа
1015 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha