Ученици от СУ „Иван Вазов“ - Мездра станаха евродепутати за един ден в Страсбург /снимки/

Ученици от СУ „Иван Вазов“ - Мездра станаха евродепутати за един ден в Страсбург /снимки/ Като награда за първото си място в Програма за училища посланици на ЕП 2018/2019, 21 младши и 2-ма старши посланици на Европейския парламент от СУ „Иван Вазов“ - Мездра взеха участие в Euroscola Day 2020. Събитието се състоя в сградата „Louise Weiss“ на European Parliament в Страсбург, Франция. Освен мездренските средношколци, в интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на евродепутати за един ден те дискутираха заедно по актуални аспекти на европейската интеграция.
По време на сутрешната пленарна сесия участниците имаха възможност да зададат директно въпроси на белгийския евродепутат Marc Tarabella (S&D), след което по един представител от всяка държава презентира пред „колегите“ си своята страна и училище. На перфектен английски език единадесетокласникът Мирослав Лилов представи в едноминутна презентация България, Мездра и СУ „Иван Вазов“. Последва анкета, като при отговорите се използваше системата за вот и дискусия по идеята за обединена Европа.
В следобедната сесия учениците бяха разпределени в шест работни групи, симулиращи заседания на европейските комисии. В тях те дебатираха по темите „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Сигурност и права на човека“, „Младите хора и зависимостта“, „Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“ и „Младежка заетост“. Сред въпросите, които младежите разискваха и обмениха мнения, бяха „Как да допринесем за устойчивото развитие?“, „Може ли да се ограничават правата на човека, ако съществува заплаха за сигурността?“, „Може ли да се избегне употребата на водещи до пристрастяване вещества?“, „Какво е бъдещето на Европа?“, „Каква да бъде ролята на Европа между миграциите и интеграцията“ и „Заетостта на младите хора - европейско предизвикателство?“.
По-сетне в пленарната зала на ЕП се проведе заседание на „Младежкия европейски парламент“, на което бяха представени докладите на работните групи, обсъдени и гласувани „резолюции“ по предварително зададените теми. За гордост на Мездра и България, десетокласничката Цветосвята Петрова бе определена за един от говорителите на шестте работни групи. От президиума на Европарламента тя сподели своя личен опит за това какво е да си мигрант и защо е важно да се подкрепяме и да уважаваме културните, религиозните и езиковите различия помежду си.
Заседанието продължи с финал на образователна „Евроигра“, участниците в която демонстрираха под формата на отговори на занимателни въпроси познанията си за ЕС. Пленарното заседание завърши с химна на Европа „Ода на радостта“.
През целия ден учениците бяха напълно самостоятелни и независими от своите учители, които бяха само наблюдатели на това, което правят техните възпитаници. Напълно заслужено накрая старшите посланици на ЕП Йоана Константинова, преподавател по английски език, и Данаил Димитров, преподавател по история и цивилизация, поздравиха от свое име и от името на ръководството на училището младшите посланици от СУ „Иван Вазов“ за достойното им представяне в Euroscola Day 2020.
Така, чрез участието си в това уникално по рода си събитие, мездренските средношколци преживяха един вълнуващ ден в Европейския парламент. Което им позволи да се запознаят „от първа ръка“ какво е да разискват въпроси от взаимен интерес за всички страни членки на ЕС, да предлагат и да вземат законодателни решения. Нещо повече: през цялото това време те имаха възможност да упражнят своите езикови умения и да завържат нови приятелства с други ученици от цяла Европа.
В рамките на пътешествието си до Страсбург младите евродепутати от Мездра посетиха Залцбург, Мюнхен, Виена и Будапеща, където разгледаха някои от най-известните исторически и културни забележителности в тези популярни туристически дестинации. За комфортното им пътуване и интересна съпътстваща програма се погрижи една от водещите транспортни фирми у нас - „Цветина“ ЕООД.
 
19.02.2020, 08:18 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha