Осъдиха на 2 години и половина затвор бивш областен управител

Осъдиха на 2 години и половина затвор бивш областен управител

Върховният касационен съд потвърди наказанието лишаване от свобода за срок от 2 г. и 6 м., отложено за 5 г., за бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев и Пламен Ганев, директор в областната управа, за престъпления при продажба на държавна собственост.
С Решение № 15/18.02.2020 г. по наказателно дело № 952/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила въззивното решение по назателно дело. № 110/2019 г. на Апелативен съд – Варна. Решението не подлежи на обжалване.
Делото е образувано по касационни жалби на Динчер Хаджиев и Пламен Ганев срещу решението на Апелативен съд – Варна, с което е потвърдена присъдата по наказатено дело. № 35/2015 г. на Окръжен съд – Добрич, в частта относно осъждането на подсъдимите. С решението на апелативния съд присъдата е отменена в частта, с която Костадин Костадинов (Служба кадастър – гр. Добрич) е признат за виновен, поради настъпила смърт.
С присъдата Динчер Хаджиев е признат за виновен в това, че: като областен управител на област Добрич при продажба на държавна собственост нарушил служебните си задължения, с цел да набави облага за други лица, от което са настъпили значителни вредни имуществени последици за държавата в размер на 150 002,48 лв.; в съучастие с Пламен Ганев, превишил властта и правата си, като извършил действия от компетентността на специализираната болница „Тузлата“ в лицето на министъра на здравеопазването, с цел да набави облага за други лица и от това са настъпили значителни вредни имуществени последици в размер на 665 743,44 лв. На основание чл. 23, ал. 1 от НК на всеки от подсъдимите е определено да изтърпи най-тежкото от наложените за извършените престъпления наказание „лишаване от свобода“ – по 2 г. и 6 м., отложено с изпитателен срок от 5 г. Присъединено е наказанието „глоба“ в размер на по 2500 лв.
Тричленният състав на съда приема жалбите им за неоснователни.

20.02.2020, 14:05 часа
1330 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha