4 любопитни факти за очите

4 любопитни факти за очите Очите са изключително важни за общото излъчване на човека и никой не може да го отрече. Ясно ни е, че хората със светли очи – сини, сиви и зелени са по-рядко срещани от тези с тъмни, което е обвързано с доминантната роля на гена за тъмни очи. Известно ни е още, че и хората със светли очи са по-чувствителни към светлината. Тези широко известни факти са само върха на айсберга, тъй като особеностите на очите могат да разкрият много по-широка гама от характеристики за техния носител – от предразположеност към някои заболявания до детайли в поведението им.
Техният цвят, общият им вид и дори начинът, по който се движат, могат да разкрият дали очите са здрави или е наличен сериозен проблем. Ето защо е полезно от време на време да се вглеждаме в очите си – нещо толкова просто, което забравяме да правим.

1. Цвят на очите – доколко определяща е ролята на гените
Макар и различни генетични вариации да са отговорни за цвета, който в крайна сметка ще бъдат очите ни, най-разпространен остава кафевият цвят. Ето защо, ако един от родителите има тъмни очи, е силно вероятно децата му да ги наследят. Ако обаче се разровим в родословното дърво, и същият родител с тъмни очи се окаже, че има баби, дядовци, или прабаби или прадядовци със сини или зелени очи, то в потомството му има по-голяма вероятност очите също да са светли. Ако си представим и случай, в който и майката, и бащата са със сини очи, то техните деца със сигурност ще наследят този цвят.

2. Тъмнооките са по-чувствителни на алкохол
Според някои проучвания хората със светли очи имат склонност да пият повече алкохол, тъй като техният организъм го толерира по-добре. Според определени автори, алкохолът е и бягство от тревожността, от която са по-засегнати хората със светли очи. За сметка на това, хората с тъмни очи, изглежда са по-чувствителни към ефектите на алкохола. Установено е, че доминиращата част от алкохолиците е със светли очи, което е обяснимо, като се има предвид, че по-добрият толеранс към алкохола води до ексцесивна консумация.

3. Хората с тъмни очи са по-чувствителни и към анестезията
Същите изследователи в хода на проучаванията си са установили, че хората с тъмни (кафеви) очи проявяват по-голяма чувствителност към анестезията, прилагана преди операции. С други думи, на теория при тези хора една по-ниска доза от медикаментите ще е също толкова ефикасна колкото по-висока доза от същите медикаменти, приложена при светлооките. В действителност през 1976 г. е било доказано, че хората с тъмни очи имат по-силни реакции към каквито и да е външни стимулации в сравнение с тези със светли очи – например започват да дишат по-учестено и пулсът им е по-висок.

4. Връзка между очите и здравето на кожата
Оказва се, че съществува широка връзка между здравето на нашата кожа и цвета на очите ни. Преди няколко години списанието Nature Genetics публикува интересно проучване, което разкрива връзката между кафевите очи и по-малката вероятност от развитие на меланом. А наскоро Университетът на Колорадо съобщи, че хората със син или сив ирис са с по-малък риск от развитие на витилиго – автоимунна болест, която се характеризира с депигментация (обезцветяване) на части от кожата до такава степен, че те стават бели.
25.02.2020, 14:10 часа
802 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha