Изгониха абитуриентите от „Александър Невски“, те се преместиха пред НИМ /снимки/

Изгониха абитуриентите от „Александър Невски“, те се преместиха пред НИМ /снимки/ Полицията изгони абитуриентите, които бяха планирали да си направят изпращане пред "Александър Невски", въпреки забраната на абитуриентските балове и възможността зрелостниците да бъдат изпратени в двора на училището си.
Служител на реда обясни, че причината да ги приканват да си отидат е провеждащият се протест пред Министерския съвет. Всички зрелостници носеха предпазни маски.
Младите хора решиха да се преместят и колоната се отправи към Националния исторически музей в "Бояна". А там се разрази истински купон, придружен от форсиране на двигатели на мотори и автомобили, дрифт, цветни димки и конфети, и естествено музика, която излизаше от колони, захранвани от акумулатори.
„Напред към образованието и целите. Ще трябва да се стремим напред и нагоре, защото без цели няма как да стане. Аз ще ходя в Холандия с информационни технологии. Искам да завдърша там и да се върна в България, защото съм родолюбец“, каза Александър Алексиев от Търговско-банковата гимназия и добави, че това което отблъсква младите хора от страната ни, е корупцията, с която ще се опита да се справи, след като се върне от чужбина.
Недоволен от отношението на държавата е и зрелостникът Ивайло Виденов от 153-то училище, който мечтае за футболна кариера, но в чужбита. "Дразни ме отношението на държавата, особено към футболните клубове.
За мен не е правилно да налагат чужденци, а смятам, че трябва да залагат на своите. За сега оставам тук, но ако получа добра в чужбина - отивам. Там е истината, тук много трудно се случват нещата", смяна Виденов.
Ванеса Гетова, която е от 2 СУ пък сподели, че се е почувствала обидена от факта, че абитуриентите са били изгонени от площада пред „Александър Невски“ и добави, че е кофти да си абитуриент по време на пандемия, но е щастлива, че въпреки всичко са успели да се организират и да се съберат.
„Предстоят много важни кандидатстудентски изпити в Медицинския университет и стискам палци да ги взема. Мечтая да уча стоматология. Кариера тук в България, защото който иска да успее тук, не в чужбина. Много хора казват, че в България няма късмет, но това не е така“, убеддена е Ванеса и подчертава, че това, което гони младите хора от родината, е липсата на работни места.
Цвети, която завърши 12-то училище, пък не смята, че са кризата ги е прецакала, защото всички са заедно и са си направили едно хубаво изпращане. „Ще имам образование в България, в Медицинския унивверситет. Кариера също в България. Обичам България и тя дава възможности“, каза тя.
И въпреки забраната да се събират, повечето от тях ще празнуват тази вечер. Според тях, този ден е единствен в живота и се надяват, че никой няма да им попречи да се разделят достойно с ученическите си години.
Малко по-късно, полицията изгонени зрелостниците и от там, и ги призова да се приберат по домовете си.
23.05.2020, 16:57 часа
992 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha