Дядо Боян търси помощ: Не му връщат земята в Згориград заради фактическа грешка, институциите нехаят /документи/

Дядо Боян търси помощ: Не му връщат земята в Згориград заради фактическа грешка, институциите нехаят /документи/ В редакцията на агенция BulNews дойде Боян Тодоров от врачанското село Лютаджик. 69-годишният мъж се обърна към медията ни за помощ и пожела да се даде гласност на проблема му, с надеждата той да бъде разрешен. Пред наш репортер потърпевшият сподели за борбата, която той и съпругата му Светла Тодорова водят с Общинска служба „Земеделие“ във Враца, за да си върнат земята в село Згориград. 
Тодоров разказа, че през 1975 година от кметството на Згориград на бащата на Светла – Тодор Кулин, е даден парцел /от 5 дка/ за лично ползване в местността „Гладна“. При връщането на земята поземлената комисия е издала решение, в което е посочено кои са ползвателите ѝ. През 1985 година семейството си построява къща в притежавания тогава от тях парцел, който е даден на други собственици и до ден днешен не могат да си върнат. 
Строежът на сградата е законен, но сегашните собственици се опитват да я бутнат, разказва мъжът. През 2008 година е извършена проверка от Община Враца, която установява, че строежът, извършен от семейството през 1985 година, е легитимен и търпим по смисъла на разпоредбите на Закона за устройството на територията. На основание на това, не са налице условия за образуване на административно производство от Община Враца за премахването му.  
По негови думи, проблемът се появява когато Общинска служба „Земеделие“ във Враца допуска фактическа грешка. След многократни жалби от страна на Боян Тодоров, който е упълномощен от съпругата си Светла Тодорова да я представлява пред всички институции, през 2009г. от Министерството на земеделието и храните извършват проверка. В хода ѝ става ясно, че има допуснати несъответствия около строителните граници на населените места. Такива са открити и в кадастралните планове и в плановете за земеразделяне. От Министерството на земеделието и храните са съставени указания за отстраняване на грешките. 
11 години след издаването на разпоредбите, обаче, служба „Земеделие“ не взема отношение и грешката все още не е поправена, допълва още потърпевшият.  
Според възрастния мъж, институциите нехаят, а документите им се „замитат“ под бюрата, тъй като връщането на собствеността им засяга чужди интереси. 
"Вярвам на агенция BulNews. Сигурен съм, че медиите ще ми помогнат, след като години наред институциите нехаят и си прехвърлят отговорността! Когато се прекрачват граници, това не остава скрито. Моята история, потънала в забрава, е пореден пример за тъжната съдба на всеки обикновен човек като мен, живеещ в България. Особено днес, когато новините текат със скоростта на електронни импулси, вярвам и силно се надявам, че медиите ще ми помогнат, само на тях вярвам вече. Чул съм, че в държавите, където има върховенство на правото, полицията благодари на разследващите журналисти за сигнали за корупция, а не ги използва, за да ги арестува. В България законите не важат за всички, това е истината”, каза oще дядо Боян.
29.05.2020, 08:50 часа
3805 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha