България е на първо място по смъртност от тютюнопушене в Европа

България е на първо място по смъртност от тютюнопушене в Европа Много повече хора са загубили живота си заради тютюнопушене отколкото от COVID-19 през последните шест месеца. Това е равносметката в световния ден без тютюнев дим. Информацията е на Световната здравна организация в България и Коалиция за живот без тютюнев дим.
Изследването е проведено сред 45 европейски държави за последните две години. България е водеща в касацията за брой пушачи. Младежи и деца ни също са на първо място. Броя на момичетата пушачи у нас у много по-голям от броя на момчетата.
8 милиона души по света умират преждевременно заради употребата на цигари.
Д-р Гергана Гешанова - Коалиция за живот без тютюнев дим: За съжаление установяваме, че 11-годишните младежи, деца, са на второ място в Европа по употреба на тютюневи изделия - нашите български деца. А 15-годишните са на първо място, при това момичетата надвишават с 10% може би момчетата.
Д-р Михаил Oколийски - представител на офиса на СЗО в България: За съжаление България е на първо място по тютюнопушене и по смъртност от тютюнопушене не само в Европейския съюз, а и в цяла Европа.
31.05.2020, 13:14 часа
408 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha