Рестарт на преговорите за Брекзит

Рестарт на преговорите за Брекзит Лидерите на Великобритания и ЕС днес трябва да навлязат в заключителния и изключително важен кръг на търговските преговори за Брекзит. Нито в Лондон, нито в Брюксел обаче очакват напредък на този етап.
Надеждите сега се свързват с определената за по-късно този месец среща на премиера Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, пише "Файненшъл таймс" и припомня, че в предните три кръга на преговори не бяха решени основните спорни въпроси. От британска страна все пак се надяват, че тази среща ще даде "политически импулс" на преговорите.
Важно е до края на юни да се стигне до споразумение, за да може да бъде спазен графика за всеобхватно споразумение до края на годината. До края на юни също е и срокът да се договори удължаване на преходния период, макар че Борис Джонсън отказва тази възможност.
Европейският съвет трябва да се събере на 19 юни, когато 27-те страни членки ще направят равносметка на напредъка в преговорите за Брекзит, но основната тема ще е борбата с коронавируса. Според политически наблюдатели ЕС вече се опасява, че британското правителство умишлено се стреми към провал на преговорите.
Междувременно кметът на Лондон Садик Хан призова преходния период, който изтича на 31 декември, да бъде удължен.
02.06.2020, 14:39 часа
404 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha