Африканската чума по свинете на дневен ред на заседание в Берковица

Африканската чума по свинете на дневен ред на заседание в Берковица Актуалната епизоотична обстановка по отношение на заболеваемостта от Африканска чума по свинете, нови огнища в страната и в Европа бяха обсъдени в Берковица.
На заседанието присъстваха инж. Биляна Салтирова – инспектор „ОС” при ОбА – Берковица, Емилия Братанова – специалист „Земеделие” при ОбА – Берковица, д-р Янко Борисов – Общински ветеринарен лекар, Димитър Генов – Полицейски инспектор при РУ – Берковица, Стоян Ангелов – секретар на Ловно-рибарско дружество „Сокол”, кметове и кметски наместници на населените места в общината и др.
Д–р Янко Борисов разясни заповед, съгласно която е задължение на кметовете и кметските наместници да организират проверки на територията на управляваните от тях населени места за наличие на лични стопанства, в които се отглеждат свине без собствениците им да са подали заявление за регистрация на стопанствата. Присъстващите бяха информирани и за необходимостта им от съдействие за извършване на проверки за спазване на подписаната от собствениците декларация за ненаселване на стопанствата със свине за срок от 1 година в 5 населени места - Боровци, Замфирово, Балювица, Бистрилица и Гаганица. В горепосочените населени места собственици на обекти, в които се отглеждаха прасета, получиха финансова помощ от 300 лв. за почистване и дезинфекция. Уточнено бе, че проверка ще се извършва на всички стопанства, получили финансова подкрепа.
Обсъдени бяха и мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти, биосигурност по време на лов, условия за придвижване и транспортиране на свине, санкции при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор”.
05.06.2020, 16:50 часа
1437 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha