Черешова задушница е! Спазват се строги традиции и обичаи

Черешова задушница е! Спазват се строги традиции и обичаи Днес е втората голяма задушница за годината, наричана Спасовска или Черешова. Наречена е така, защото по това време на годината зреят черешите.
Денят е посветен на почитта към починалите близки и е свързан с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
На Задушница се посещават гробовете на починалите близки. Помен може да се направи също в църква или у дома. Свещениците отслужват молебен за упокоение на душите, който включва молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.
Традиционно за помена се приготвя варено жито, хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Обичаи
Черешова Задушница има интересна история, традиции и забрани.
Този ден се смята за един от най-важните дни в годината за отдаване на почит към починалите ни близки.
Обичайно се четат молитви за упокой на душите на всички кръстени християни, пренесли се в друг свят. На Задушница хората отиват на църква, за да присъстват на службата и да се помолят. След това можете да отидете на гробището, да подредите нещата там. Разрешено е да носите свежи цветя, букети от клонки.
Според народните вярвания хората трябва да носят на починалия това, което той е обичал през живота си. Духовниците обаче опровергават този обичай. Те отбелязват: мъртвите не се нуждаят от нищо, освен от чиста молитва, вяра и памет.
След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.
На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.
Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито, череши и храна за "Бог да прости мъртвите души".
 
06.06.2020, 08:41 часа
2248 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha