САЩ изтеглят близо 10 хил. военни от Германия до септември

САЩ изтеглят близо 10 хил. военни от Германия до септември Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли 9500 американски военни от Германия до септември, което е значително намаление след години на напрежение заради военните разходи на страните в НАТО, съобщава Bloomberg.
Промените се обсъждат от администрацията на Тръмп от септември миналата година и са вследствие на увеличените разходи за отбрана на съюзниците на САЩ в НАТО, което позволява намаляване на броя на американските военни в чужди страни, обяснява запознат с процесите източник на Bloomberg.
Решението на канцлера на Германия Ангела Меркел да не присъства на срещата на лидерите на страните от Г-7, на каквото Тръмп планираше да бъде домакин във Вашингтон, няма влияние върху плана за изтеглянето на военните, твърди източникът на Bloomberg.
Така от септември американските военни служители в Германия ще са 25 хил., докато към момента са близо 35 хил. В исторически план Германия е един от най-лоялните съюзници на САЩ в НАТО, като страната е дом на най-големия по численост американски контингент в Европа и там са разположени ключови задгранични военни обекти като въздушната база Ramstein и Регионалният медицински център Landstuhl.
Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Улиот коментира, че Тръмп непрекъснато търси най-доброто за американските военни сили и тяхното присъствие в чужбина. „Вашингтон продължава да е ангажиран да работи съвместно със силен съюзник като Германия, за да може двете страни да гарантират взаимната си отбрана“, допълва той.
06.06.2020, 16:13 часа
615 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha