Врачани, бдете! Фирма иска да обработва край града боклуците на света, били безобидни

Врачани, бдете! Фирма иска да обработва край града боклуците на света, били безобидни Софийска фирма иска да изгради площадка за събиране и обработка на употребявани автомобилни гуми, хартия и пластмаси край Враца.
Инвестиционното намерение е внесено в Община Враца и Регионална инспекция по опазване на околна среда и водите. Според него производствената мощност ще бъде на около 20 декара между Враца и Мездра, като ще граничи с международен път Е-79.
Фирмата твърди, че няма да замърсява нито въздуха, нито почвата, нито водата с дейността си, при която няма да отделя вредни емисии или отпадъчни води. По тази причина не е поискано да се прави Оценка на въздействието върху околната среда и водите /ОВОС/, който е задължителен при подобни случаи.
Теренът, върху който ще се развива дейността е в землището на Враца, в местността "Брега". Инвеститорът има намерение да раздробява суровините, като ги подготви за последваща обработка – най-вероятно като суровина за горене.
Прави впечатление, че фирми от страната упорито искат да изнесат мръсното си производство в района на Враца. Докато обществеността си отдъхна от мерака на „Монбат“ да вдигне нов завод край „Химко“, сега друг инвеститор ще обработва край града боклуци от страната и чужбина. Загадка е защо това мръсно производство не отива на далеч по-благоприятни места за инвестиции, а идва точно във Враца.
А иначе фирмата може да твърди каквото си иска за безопасността на процеса…
15.06.2020, 10:50 часа
5774 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha