Проучване: Милион и половина българи избират Черноморието

Проучване: Милион и половина българи избират Черноморието Над 1 милион и 600 хиляди от хората у нас планират да почиват това лято. Малко над половината (53%) от тях ще изберат българското Черноморие.
55% пък са тези, които не се притесняват да отидат на плаж заради COVID-19, показват данни от проучване на „Тренд", посветено на летния туристически сезон. Проучването е реализирано между 1 и 7 юни 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1 008 души на възраст 18+.
Младите и хората, живеещи в столицата, в най-голяма степен са сред планиращите почивка това лято. Спрямо предходната година има спад в дела на планиращите почивка българи с 13 на сто. Всеки десети все още не е решил дали ще почива това лято.
Отново, както и в предходната 2019 г., като основна причина сред непланиращите почивка се посочва липсата на финансови възможности. 12% от непланиращите почивка, са хора, които споделят, че се притесняват да почиват това лято заради пандемията от коронавирус. 
Малко над половината (53%) от планиращите почивка това лято посочват българското Черноморие като предпочитана дестинация, като спрямо данните от миналата година дяловете са почти идентични (54%).
Отчита се ръст на желаещите да почиват на планина (21%) спрямо предходната година – 16%, което се предполага и от засилената тревожност на обществото покрай пандемичната ситуация, насочваща ги към избор за почивка на чист въздух и сред открити пространства. 
Всеки пети декларира, че ще почива в чужбина, като тук отчитаме спад спрямо предходната година (32%). Това в голяма степен може да се обоснове с притесненията в обществото ни от пандемията от COVID-19. 
Независимо че отчитаме спад и сред планиращите почивка в чужбина, Гърция продължава да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за почивка от българите. Географската близост, а и до голяма степен вече създадените връзки и наложени традиции са част от възможните обяснения за това Гърция да е най-предпочитаната чуждестранна дестинация за летен туризъм. 
Цената на нощувките (22%) и самият курорт (20%) продължават да са водещите критерии, които формират избора за място за почивка. Спрямо предходната година, отчитаме повишаване на важността на фактори като тишина и спокойствие.
Близо половината (47%) от анкетираните споделят притеснения да почиват в чужбина заради пандемията от COVID-19, докато 40% не споделят такива притеснения. Малко повече от половината българи (53%) нямат притеснения обаче да посещават места, където има много хора.
Близо две трети (62%) пък са тези, които не се притесняват да отидат на ресторант или кафе, спрямо 31%, споделящи притеснения. 55% нямат притеснение да ходят на плаж в контекста на пандемията от COVID-19. 
Близо една трета (30%) от българите са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм. На противоположното мнение са 18%, а около една пета (21%) смятат, че няма промяна в последните години.
17.06.2020, 12:59 часа
271 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha