Епидемиолог: Наличието на антитела не осигурява пълна защита от повторна зараза

Епидемиолог: Наличието на антитела не осигурява пълна защита от повторна зараза

"Дали имаме първи или втори пик на заразата не е най-важното. Факт е, че има повече заразени. Това е свързано с по-голямата динамика на контактите между хората. От съществено значение е да се пазим от вируса и да носим маските си правилно. Те трябва да покриват цялото лице", това заяви д-р Савина Стоицова от НЦЗПБ в студиото на "Събуди се".
"Наличието на антитела не означава, че те остават дълго време в организма на човек. Те не осигуряват пълна защита от повторна зараза", казва Стоицова.
Тя наблюдава, че по улиците хората се събират на групички и стоят близо един до друг. Това според нея е доста опасно и притеснително, защото дистанцията е нарушена.
Според нея най-лошият сценарии за страната ни е случаите да продължат с тези темпове и здравната ни система да не се справи. Тя обясни и разликите между клъстерното и дифузното разпространение на вируса
"Ако болните са в клъстер – проследяването на контактните им лица е по-лесно. Така можеш да упражняваш добър контрол над разпространението на заразата. Ако обаче вирусът се разпространява дифузно, тогава контролът е доста по-труден", казва Стоицова.
Резките промени в броя на заразените, също било нещо нормално за този тип зараза, обяснява епидемиологът.

28.06.2020, 10:10 часа
201 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha