Иран осъди на смърт журналист, дал тласък на протестите от 2017 г.

Иран осъди на смърт журналист, дал тласък на протестите от 2017 г. Иран осъди на смърт журналист, чиято работа онлайн насърчи общонационалните икономически протести през 2017 г., предаде Асошиейтед прес.
Рухола Зам се беше върнал в Иран при неясни обстоятелства и след това беше арестуван. Говорителят на съдебната власт Голамхосейн Есмаили обяви днес присъдата на Зам.
Журналистът поддържаше сайта "Амаднюз", в който се публикуваха притеснителни за иранските служители видеоклипове и информация. Той живееше и работеше в изгнание в Париж, преди да бъде убеден да се върне в Иран, където беше арестуван през октомври 2019 г. По-късно иранската телевизия излъчи кадри, в които Зам се признава за виновен и се извинява за "злодеянията си".
Ирански апелативен съд междувременно потвърди присъдата от пет години затвор срещу Фариба Аделка, предаде Франс прес. Френско-иранската антроположка бе задържана в Иран през юни миналата година. Тя бе призната за виновна по обвинения в "заговор за посегателство срещу националната сигурност".
30.06.2020, 15:09 часа
673 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha