Страхотен празник! 6 красиви имена черпят за двама чудотворни лечители

Страхотен празник! 6 красиви имена черпят за двама чудотворни лечители

Църквата почита паметта на братята лечители от Рим Свети безсребърници Козма и Дамян. В България празникът се почита сред народа като Свети Врач. Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Голяма част от тях разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това. Свети безсребърници Козма и Дамян имали благодат да лекуват по чудесен начин. Даром лекували, като искали от излекуваните да повярват в Христа. Търпели мъчения в тъмница и на съд, но като невинни, били освободени. Един лекар, някогашен техен учител, от завист измамнически ги завел на една планина, за да търсят билки и там с камъни ги убил в 284 година.

Традиции и обреди
Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве. Според вярванията вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите. Меси се хляб и се раздава за здраве.
Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки. Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни. Народните лечители също не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът".
На този ден повод да почерпят имат: Козма, Кузман, Дамян, Красимир, Красимира, Крисина. 

01.07.2020, 09:09 часа
1390 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha