Отбелязваме Илинден по стар стил, красиви имена трябва да почерпят

Отбелязваме Илинден по стар стил, красиви имена трябва да почерпят Българската православна църква почита по стар стил паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.
Илинден по стар стил се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - един от двамата най-велики старозаветни мъже. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата.
Още от древността християнската църква го нарича "пророк и предсказател на великите Божи дела", "ангел в плът" и "предтеча на второто Христово пришествие". От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Не се ходи на плаж, защото си смята, че на този ден морето взима жертва на този ден.
В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.
Имен ден празнуват Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.
02.08.2020, 08:41 часа
1506 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha