От утре откриват лова на пернати

От утре откриват лова на пернати От Изпълнителната агенция по горите съобщават, че от утре /8 август/ ще бъде открит ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Началото се дава съгласно разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.
Разрешено е от един ловец да се отстрелват до 15 пъдпъдъци и до 10 броя от видовете гривяк, гургулица, горски бекас и обикновена бекасина. Ще се следи за стриктното спазване на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.
Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
Ловуването се извършва само с писмено разрешително по образец, в което са вписани датата, имената на ловците, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.
Изпълнителна агенция по горите припомня, че трябва да се спазват основните правила за безопасно боравене с оръжие, както и да се вземе предвид, че в момента е най-интензивния пожароопасен сезон. Необходимо е внимателно отношение по време на ловните излети и прилагане нормите за безопасност по отношение собственото здраве и това на останалите участници в лова и туристи в гората, както и по отношение прилагане на противопожарните правила.
Призовават се ловците да спазват и предприетите мерки за биосигурност по отношение предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.
Преди всеки ловен излет и в края на ловния ден, всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти също би следвало да се събират от ловуващите и да не се оставят изхвърлени сред природата, тъй като това би създало предпоставки за разпространение на заболяването. Изпълнителна агенция по горите призовава отново и за необходимостта от бързо оповестяване за открити трупове на умрели диви свине по време на излетите в най-близкото горско териториално звено или на телефон 112.
Предвид началото на сезона в извънредна епидемична обстановка в страната, ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването по отношение на ограничаването на разпространението на заболяването Ковид-19. Необходимо е спазване на дистанция, носене на лични предпазни средства при необходимост и извършване на дезинфекция по време на всеки от етапите от провеждането на груповите ловни излети.
От агенцията припомнят, че всеки български ловец трябва да бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства, при които ще се прибере след завършването на ловния ден.

 
07.08.2020, 15:49 часа
751 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha