В Оряхово се проведоха за XXIV-ти път Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ /снимки/

В Оряхово се проведоха за XXIV-ти път Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ /снимки/ За 89-ти път в края на лятото Оряхово празнува своите „Панаирни дни“.
Граждани и гости на града, за пореден път се насладиха на устоялата на време и нрави пъстра плетеница от естрада, фолклор, изобразително изкуство и духова музика.
Панаирните дни стартираха с две интересни творчески изложения на картини и експонати.
През целият ден, гражданите и гостите на града имаха възможността да разгледат изложбите на Исторически музей – Оряхово.
Първата - „От перото до печатниците – оряховски калейдоскоп“, бе подредена в централната сграда на музея и представи средствата за писане и пресъздаване на словото от миналия век, в контекста на местната история - пишещи машини „Идеал“, „Континентал“ и „Олимпия“, вероятно обслужващи Оряховските банки, мастилницата на полицейския началник на града Михал Братанов, както и други красиво изработени, мастилници от 30-те години на ХХ век с перодръжките към тях. Сред ценните експонати е писалката на основателя на музея Никола Коцев. Важен акцент в изложбата са данните за печатниците и книжарниците в Оряхово. Историческият калейдоскоп насочва към дейността на Иван Томов и Никола Д. Йоцев като видни печатари и книжари в града. В последните витрини са показани пишещата машина на Йордан Станев – съгражданин с краеведчески дух и на читалище „Надежда 1871“ в Оряхово.
Втората изложба - „Из творчеството на проф. Марин Коцев“, бе изпълнила залата на Художествената галерия „Проф. Марин Върбанов“ – Оряхово с общо 66 табла, които въвеждат в духовния свят на художника с оряховски корени, дългогодишен преподавател в Художествената академия, чието творчество е ценен принос в храма на българската култура. Това бе юбилейна изложба, с която проф. Марин Коцев гостува на обичаното от него родно Оряхово, а градът с нейното откриване изразява своето голямо уважение към талантливия си съгражданин, син на основателя на музея в града Никола Коцев. Показани бяха снимки на творби от различни периоди, както и силно въздействащи негови стихове.
По традиция, през първата вечер от панаирните дни, се проведоха XXIV-те „Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“.
Водещ на събитието бе Митко Димитров, познат на всички като водещ от Българско национално радио, в момента Пресаташе „Служба военна полиция“ към Министерството на отбраната в България. Благодарение на своята харизма и опит като дългогодишен водещ на най – известното радио в България, той допринесе за прекрасното настроение през цялата петъчна вечер от откриването на „Панаирни дни Оряхово 2020“.
Боряна Маринова, Секретар на Народно читалище „Надежда 1871“ – Оряхово, откри Панаирните дни с обръщение към гражданите и гостите на Оряхово.
Стартът на „Празниците на духовите оркестри „Дико Илиев“ – 2020, бе даден от домакините – музикантите от Духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Надежда 1871“ в Оряхово с мажоретен състав „Александрийка“.
Духов оркестър „Дико Илиев при НЧ „Надежда 1871“ - Оряхово е основан през 1953 година. Негов диригент от 1955 до 1970 година е композиторът Дико Илиев. От 1988 година до 2020 година диригент на оркестъра е Кузман Кузманов. Днес негов художествен ръководител е - Калоян Трайков. Оркестърът е участвал ежегодно в множество фестивали, прегледи и празници в страната, а мажоретен състав „Александрийка“ при НЧ „Надежда 1871“ е създаден през 2010 година, с художествен ръководител г-жа Боряна Маринова и танцува под съпровода на духовия оркестър, изпълнявайки постановки по музиката на Дико Илиев. Репертоарът им е разнообразен и са участвали са в редица празници в страната и чужбина.
За прекрасното настроение на всички свириха и Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов“ от Елин Пелин, със мажоретен състав „Нани-денс“. Той е създаден през 1951 година от н.у. Стефан Стефанов и днес с гордост носи името на своя създател. Оркестърът е истинска школа за музикална култура и образование. В досегашната му дейност са обучени над 3000 деца, юноши и девойки, като много от тях са поели по професионалния път на музиката. Репертоарът на оркестъра е богат и включва маршове, българска народна музика, съвременни и класически музикални произведения. През 2021 година съставът ще отбележи своя 70 годишен юбилей. През дългия си творчески път оркестърът е отбелязал много участия в местни, общински и национални тържества, фестивали и конкурси.
Мажоретен състав „Нани - Денс“ към НЧ „Иван Вазов 1919“ в  с. Столник е на сцена повече от десет години и активно участва в дейността на читалището, утвърдил своето присъствие в културния живот на община Елин Пелин.
Изключително впечатление направиха и младите музиканти от Младежки духов оркестър „Оряхово Брас Бенд“ към ЦПЛР – ОДК – гр.Оряхово. За пети път Празниците на духовите оркестри „Дико Илиев“ са сцена за гаранцията, че в Оряхово винаги ще има духова музика в лицето на момчетата и момичетата от Младежки духов оркестър „Оряхово Брас Бенд“ при Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс „Людмила Живкова” - Оряхово, с ръководител и диригент Николай Пеев. Оркестърът е създаден през месец октомври 2015 година и в него участват ученици от V до ХІ клас / 10 – 18 годишни/. За кратката си творческа биография оркестърът активно присъства в културния календар на Оряхово с участия на всички местни празненства.
Последният духов оркестър, участвал в XXIV-те „Празници на духовите оркестри „Дико Илиев“ тази година бе Представителен духов оркестър от Търговище.
Духовият оркестър към Община Търговище е следовник на Търговищкия военен духов оркестър и е осезаем факт в културния живот на града. Възникнал като естествена потребност на населението, днес без духовия оркестър не минава нито един празник в Търговище и с основание определя самочувствието на местната общност, създава настроението на гражданите, спомага за музикалното възпитание и на подрастващите. Жаждата за градски духов оркестър подтиква група младежи и маестро Васил Абрашев да положат началото на Духовия оркестър в Община Търговище през далечната 1967 година. След пенсионирането на маестро Абрашев на диригентския пулт застава маестро Красимира Коларова, а от средата на 2020 г. диригент на Духовия оркестър е маестро д-р Росица Бояджиева – Вълева и концерт майстор и директор Иван Стоянов. През годините, вече повече от половин век, Търговищкият духов оркестър постига и развива собствен облик и във визитката си пази спомен и за собствен фестивал. Репертоарът на Духовия оркестър включва произведения от предкласиката и класиката до съвременни пиеси от български и чуждестранни композитори, обработки на български и чуждестранен фолклор, известни пиеси от мюзикъли, оперети, рок и популярна музика. Част от пиесите са написани специално за Духовия оркестър към Община Търговище.
Първата вечер от „Панаирни дни – Оряхово 2020“ бе закрита с Концерт на известната и обичана от няколко поколения певица Кристина Димитрова, която изпълни едни от най- обичаните и завладяващи песни от своя репертоар.
Втората вечер от „Панаирни дни – Оряхово 2020“ бе белязана от българския фолклор. Водещ на събитието в събота бе обичаният от всички българи актьор Георги Мамалев, който поздрави гости и граждани с песни от своя репертоар и се погрижи за прекрасното настроение през цялата вечер.
За усещането за българско се погрижиха невероятните танцьори и самодейци от четири фолклорни състава, които със своите изпълнения развълнуваха публиката на панаирно Оряхово.
Първи на сцената танцуваха домакините от Автентичен танцов състав „Оряховски ритми“ към Народно читалище „Надежда 1871“. Танцовият състав съществува от 1984 г. и е с настоящ хореограф Боряна Маринова. Притежава разнообразен репертоар от автентични хора, както от нашия край, така и от други фолклорни области. Навсякъде, където съставът участва във фестивали и празници, танците и носиите му впечатляват публиката. Ризите, вълнениците и престилките са тъкани и везани в началото на миналия век и вече са на по сто години. Танцовият състав участва в редица празници тук и в други градове в страната, в международни фестивали както у нас.
Следващият състав е „Изворче“, младата смяна на Народно читалище „Надежда 1871“, създаден през 1996 година. Репертоарът му е разнообразен, обработен, автентичен и в по–голямата си част преобладават изпълнения по музика на Дико Илиев. Танцовия състав е участвал в множество международни фестивали, както и много участия в България.
Изключително впечатление и настроение направиха и гостите на вечерта, които за първи път се изявяват на оряховска сцена - Танцова школа „Цветков" от Козлодуй, създадена на 28 февруари 2017 г., от Александър Цветков. В школата танцуват близо 180 човека от всички възрастови групи, като най-малкия танцьор е на 3 г., а най-големия на 60. Школата се състои общо от шест групи. Детски танцов състав; Детско-юношески танцов състав; 3 групи за любителите на Български народни хора и ансамбъл. За 3 години школата има много грамоти и награди от фестивали в страната и извън. В школата се изучават хора от всички етнографски области на страната и дори извън нея, а детско-юношеския танцов състав и ансамбъла учат сценични танци също от всички краища на България.
Последни на сцената се изявиха прекрасните танцьори на Танцов клуб „Жива вода“ – Оряхово, създаден спонтанно и основан в края на 2009 година от мераклии. Ръководител на клуба е Капка Илиева, която иска да открие, научи и предаде на идните поколения българските традиции и дух чрез танца, запазен от поколенията. Нейният девиз е: „Ида от древността, отивам във вековете.”
Кметът на Община Оряхово, г-н Росен Добрев, поздрави всички присъстващи на мероприятието със специално обръщение, свързано с празниците на любимото им Оряхово.
За всички участващи община бе подготвила – плакет, цветя, грамота, бутилка вино на „Шато Бургозоне“ и маршрутна карта „Дунав Ултра“
Специален гост изпълнител на вечерта бе известната поп - фолк изпълнителка Галена, която закри вечерта и „Панаирни дни Оряхово – 2020“.
Певицата започна своя концерт с фолклорни изпълнения, право българско хоро, което всички зрители, заедно изиграха, вечерта завърши с ефектна заря на фона на емблематичното Дунавско хоро по музика на Дико Илиев.
24.08.2020, 12:47 часа
1102 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha