Пускат третата линия на метрото в София

Пускат третата линия на метрото в София Откриват първия етап от третия лъч на метрото в столицата. 8-километровата отсечка свързва кварталите "Хаджи Димитър" и "Красно село" и включва 8 нови метростанции. Стартът беше отлаган няколко пъти, включително и заради пандемията от коронавирус.
Новите метростанции са бул. “Вл. Вазов”, “Театрална”, “Орлов мост”, “Патриарх Евтимий”, НДК, “Медицински университет”, “България” и “Красно село”.
Строителството им започна през 2016 г. и завърши през декември 2019 г. Заради високото ниво на автоматизация на системите обаче изпитанията на трасето и на влаковете продължи доста дълго. Отделно коронавирусът и забраната за пътувания също отложи пускането на участъка от новата линия. Причината е, че “Сименс”, които правят тестовете, изтеглиха екипа си от България. Така се стигна до решението вместо на два етапа осемте станции да бъдат пуснати наведнъж.
С новите 8 станции се очаква метрото да превозва по още 40 000 - 50 000 пътници дневно.
Инвестицията е за близо 400 милиона евро и представлява един от най-големите инфраструктурни проекти на общината. Първият метровлак по линията ще тръгне от станция "Медицински университет", където ще се състои официалното откриване.
От 14 часа всички граждани ще могат да изпробват новото трасе на подземната железница. По традиция в днешния ден пътуването по него ще е безплатно.
26.08.2020, 10:18 часа
593 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha