Японският премиер подаде оставка

Японският премиер подаде оставка Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че подава оставка. Той обясни, че здравето му се е влошило в средата на миналия месец и е решил да се оттегли, тъй като не е искал болестта му да доведе до вземането на погрешни политически решения. 
"Нямах друг избор, освен да подам оставка", посочи Абе и добави, че е направил всичко възможно, за да постигне резултати в политическата сфера.
Абе обаче отбеляза, че напуска позицията си без да е постигнал желаните цели. Той също така се извини, че напуска отговорния пост по време на пандемията на коронавирус.
Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият премиер на Япония, която е третата икономика в света. Напоследък обаче политиката му беше подложена на сериозни критики, особено за справянето със ситуацията с COVID-19.
По-рано днес Ройтерс съобщи, че японският премиер е решил да подаде оставка, а телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че министър-председателят, който от години страда от здравословни проблеми, не иска да създава трудности на правителството заради влошеното си състояние.  
Информациите за предстоящата оставка доведоха до спад на основния японски борсов индекс Никкей с над 2%. Другият индекс - по-разширеният Топикс - отбеляза намаление от едно на сто. 
За оттеглянето стана ясно преди часове, след като японската телевизия Ен Ейч Кей цитира информиран източник, който заяви, че премиерът има намерение да предприеме подобна стъпка. Според него причината са здравословните му проблеми. При пристигането в резиденцията си Абе отказа да отговаря на въпроси на журналисти.  
По-късно местната агенция Джиджи прес го цитира да казва, че не е искал да се отказва така внезапно от поста си, но язвеният колит, от който страда от години, се е обострил и има опасност състоянието му да се влоши.  
Спекулациите дали премиерът ще може да изкара мандата си, който изтича през септември 2021 година, се появиха, след като наскоро той на два пъти влезе за изследвания в болница в рамките на седмица.
Новината за оставката, съобщена и на спешна среща на управляващата Либералнодемократична партия, предизвика изненада и шок сред депутатите. Според един от тях Шиндзо Абе ще остане на поста си до избирането на негов наследник, което най-вероятно ще стане на вътрешни избори. Експерти обаче посочват, че в партията няма консенсус по въпроса.
Професорът по политически науки в университета Мейджи Шиничи Нишикава коментира, че оттеглянето идва в момент, когато страната е изправена пред сериозни проблеми, включително пандемията от коронавирус.

 
28.08.2020, 15:38 часа
1110 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha