Румен Радев към депутатите: Оставката е неизбежна

Румен Радев към депутатите: Оставката е неизбежна Със скандал започна пленарното заседание на депутатите след лятната отпуска. След речта на председателя на НС Цвета Караянчева и изказване на опозицията за липсата на премиера Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата точно преди Румен Радев да започне своето обръщение.
Междувременно площадът започна да скандира "Мафия!", веднага след като разбра за действията на управляващата партия.
"И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка. Но както мен, така и Вас са ни избрали, за да представляваме тези хора и най-малкото да се изслушваме. Няма да коментирам напускането, но е показателно за липсата на диалог", коментира лаконично Радев.
Държавният глава се обърна и към протестиращите, и полицията и призова да не се допуска насилие и да не се поддават на провокации.
"Точно преди година от тази трибуна се обърнах към народа и очертах проблемите, които раздират обществото ни. Посочих и пътищата за тяхното решаване, целящи засилване на гражданското участие в управлението. Призовах парламента към действия за постигане на важните за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи и както гаснат българските села", посочи Радев.
"Призовах парламента към действия за постигане на важните за обществото ни цели. Ясно заявих, че времето за промяна неумолимо изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи и както гаснат българските села. Призовах парламента да концентрира силите си върху важните за страната решения. Предупредих, че ко това не се случи или апатията ще опразни България, или улицата ще помете статуквото. Думите ми бяха пренебрегнати.
Днес улицата изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора дойде за оставки", допълни още държавният глава.
Той разкритикува и липсата на въпроси към главния прокурор, които депутатите не са задали по време на неговото изслушване.
Призова депутатите да не гласуват за новия избирателен закон, да не гласуват за съставяне на експертен кабинет. Радев бе категоричен - оставката е неизбежна.
"Хората излязоха от хипнозата на пропагандата, преодоляха страха и настояват за правото си да живеят в нормална държава", посочи Радев.
"В дълбоката морална и институционална криза, в разстящата дистанция между граждани и управляващи, именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и за бъдещето на България", посочи Румен Радев.
"След два месеца нестихващи протести в страната и тежка дискредитация в световните медии, мисля, че диагнозата на такова управление е окончателно поставена. Очаквам от българския парламент да не подменя дневния ред, това, което иска обществото.
Българският парламент следва да е най-уважаваната институция, но това зависи от това народните избраници да се съобразяват с исканията на избраниците си. Когато доверието е окончателно окончателно изгубено, то е ясно какви са средствата - оставка. Аз съм съгласен- трябва да има дебати, за промени в Конституцията и върховенството на правото, ефективни и прозрачни институции, заяви още президентът.
Тези дебати обаче трябва да се водят от следващото правителство. Хилядите хора отвън са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна. В България се роди силно гражданско общество, което ще търси европейско бъдеще за България", заяви още държавният глава.
02.09.2020, 09:44 часа
1253 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha