За празника на огнеборците в Монтана: Ще спасяват пострадали при катастрофа между влак и коли

За празника на огнеборците в Монтана: Ще спасяват пострадали при катастрофа между влак и коли С пожаро-тактическо учение на полигона на Учебния център в Монтана, служителите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в града ще отбележат „Седмицата на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.
Учението ще се проведе на 17 септември от 10 часа, при спазване на всички епидемиологични мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19.
Пожарникарите и спасителите ще направят тренировка за спасяване на пострадали при катастрофа между пътнически влак и два леки автомобила на прелез, ще евакуират граждани от жилищна сграда при наводнение и ще проиграят гасене на пожар с евакуация на хора от горяща сграда с автомеханична стълба „Ивеко”.
Също така ще извършват разузнаване на мястото на инцидентите с безпилотни летателни апарати. В занятието ще вземат участие и доброволците от ДФ „Огоста 2013” на община Монтана.
Демонстрациите ще са съпроводени с тържествено награждаване на отличилите се през годината служители.
В периода от 14 до 18 септември се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност.
Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Монтана обявява Дни на отворени врати за граждани в периода от 14 до 18 септември, от 10 до 12 часа в РСПБЗН в Монтана, Лом и Берковица, както и в Центъра за професионално обучение в Монтана, при спазване на всички епидемиологични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.
Открити са и телефонни линии за гражданите:
- РСПБЗН - Монтана: 096/396464;
- РСПБЗН - Лом: 0971/66304 и
- РСПБЗН - Берковица: 0953/80160.
В седмицата на пожарната безопасност са предвидени работни срещи с представители на общините в областта на теми, касаещи пожарната безопасност, работата и обучението на доброволни формирования.
Планирани са срещи в училищата за сформиране на младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец” и отбори за участие в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

История на празника:
На 14 септември 1905 г. е открит Първият пожарникарски събор в София, на който се решава тази дата да се чества като празник на огнеборците.
С Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерския съвет на Република България е възстановена традицията, в съответствие с решението на Първия пожарникарски събор, 14 септември да се чества като Професионален празник на Главна дирекция „Пожарната безопасност и защитата на населението” - МВР.
13.09.2020, 11:24 часа
949 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha