Засилено полицейско присъствие в първия учебен ден в област Враца, ето какво съветват униформените

Засилено полицейско присъствие в първия учебен ден в област Враца, ето какво съветват униформените Униформените във Врачанско са в готовност за първия учебен ден, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Петър Цветков.
Областната дирекция на МВР във Враца е провела срещи с кметовете на общините в областта, за опазване на обществения ред. Униформените и служители на общините са извършили охранителни проверки в района на всяко учебно заведение. Изпратени са уведомителни писма за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за осигуряване безопасността около детските градини и училищата.
Проверяващите са следели за ефективността на светофарите, уличното осветление, видимостта на пътната маркировка, предпазните огради и изходите на всяка учебна институция. 
След събеседване с Регионалното управление на образованието, са взети мерки с цел избягване на пътните произшествия. В тази връзка са изготвени графици за провеждане на беседи в детските градини и училищата, за да се запознаят децата с безопасността на движението по пътищата. 
До 31 октомври се провежда традиционната акция на МВР „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя“.
От 16 до 22 септември ще се състои Седмицата на Детската Пътна Безопасност. 16 септември ще се чества денят на превенцията, под надслов „Остани жив, пази живота“. Целта е да не бъде допуснато нито едно пътно произшествие в страната. За да могат да привлекат вниманието на гражданите, служебните автомобили на полицията във Враца ще бъдат с включен светлинен сигнал. В 12 часа на обяд, патрулите ще бъдат и с включена звукова сигнализация.
Както и миналата година, така и тази, МВР са изготвили график за патрулиране в района на учебните заведения, с цел намаляване пътните инциденти. Началникът на „Пътна полиция“ допълни още, че служителите на реда, при необходимост, винаги са в готовност да започнат ръчно регулиране на движението.
Униформените съветват учениците да избират най-краткия маршрут до училище. Друга важна препоръка е пресичането на зелено. Децата винаги трябва да изчакват разрешителната сигнализация на уредбата. Когато се движат по тротоара, трябва да са от лявата страна на банкета. При пресичане е необходимо учениците да се убедят, че шофьорите са ги видели и са в готовност да намалят или спрат. 
Важно е, при преминаване през опасно кръстовище, това да става с основна група пешеходци или възрастен човек. 
Полицаите се обръщат и към родителите, като ги съветват да предоставят на децата си номера, към които да се обърнат при пътен инцидент. Това са спешният телефон 112 или на някой близък човек, който да може да се отзове.
15.09.2020, 08:30 часа
1344 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha