Честито! Бойко Борисов днес ни натресе нов дълг от 5 млрд. лв.

Честито! Бойко Борисов днес ни натресе нов дълг от 5 млрд. лв. Министерството на финансите пласира на международните пазари във вторник две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро (почти 5 млрд. лв.). Те са с матуритет 10 и 30 години, считано от 23 септември, когато ще се извърши сетълментът. В понеделник те бяха представени на инвестиционната общност, а днес - успешно пласирани, съобщава „Капитал“.
Интересът е бил висок, показват данните на търговската система - общо за 7.5 млрд. евро. Първоначално от ведомството на Кирил Ананиев са обявили ориентировъчен обем от 2 млрд. евро, но заради силното търсене е взето решение да бъдат продадени по 1.25 млрд. евро от всяка емисия. Все още се чака официалното съобщение от финансовото министерство.
Постигната доходност е 0.40% за 10-годишните книжа и 1.48% за 30-годишните, което се определя като много изгодни нива, които реално отговарят на държави с А/А- рейтинг. Имало е много висок интерес и от чуждестранни институционални инвеститори.
Моментът страната да излезе на външните пазари беше добър, тъй като лихвите са ниски, има ликвидност и глад за емитенти с нисък дълг като България. Съотношението дълг/БВП на страната към юли е 20.7%, което нарежда България в топ 3 на страните с най-добър показател в ЕС. Фискалният резерв към края на юли е над 10 млрд. лв., които включват и 360 млн. лв. вземания от ЕС. Затова и към момента новите емисии облигации се възприемат от пазара по-скоро като допълнителен буфер, отколкото като средства, които следва да се изхарчат належащо.
Това е първото излизане на международните пазари на България от 2016 г., като страната остана единствена от региона през 2020 г. без емитиран дълг навън. За пръв път България пласира 30-годишна емисия.
16.09.2020, 11:36 часа
1675 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha