50 домакинства в Монтана получиха екологични отоплителни уреди

50 домакинства в Монтана получиха екологични отоплителни уреди Монтана приключи пилотната част по реализацията на програма “Лайф”. На 50 домакинства са подменени печките на твърдо гориво с екологични уреди, съобщи кметът Златко Живков.
"Имаме доволни граждани, чиито уреди са подменени и ще посрещнат предизвикателствата на зимата", каза той.
Бюджетът на програмата е 1 милион 745 000 лева, а участието на общината е в размер на 698 000 лева. В града са монтирани две стационарни автоматични станции за измерване на атмосферния въздух – в двора да двете гимназии в центъра и до джамията.
Шест общини в България участват в програмата. В последните 20 години имам наблюдение върху работата на общините в България. Монтана е участвала във всички мащабни проекти до сега. По "Лайф" първа изпълни пилотната си програма от шестте общини, каза бившият екоминистър и член на УС на програма "Лайф" Нона Караджова.
 "На практика Монтана е най-малката община, но по действия е на първо място. Общината първа направи пилотната фаза и инсталира уредите на домакинствата. Това е първото нещо, което се случва не само в България, но и в ЕС", заяви той.
Програма “Лайф” ще се реализира до 2024 година. От април 2021 година нови уреди ще очакват да получат още 478 домакинства в Монтана. Документи продължават да се приемат. 
18.09.2020, 15:18 часа
1997 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha