Винаги мийте внимателно гроздето, за да не навредите на здравето си

Винаги мийте внимателно гроздето, за да не навредите на здравето си Гроздето е не само вкусно, но и здравословно. С този сочен плод не всичко е толкова просто, дори трябва да го миете по специален начин, за да не навредите на здравето си, каза агрономът и специалист по земеделие Владимир Викулов в интервю за радио „Спутник”.
Не трябва да се злоупотребява с консумацията на есенния плод. Факт е, че всички сортове десертно грозде съдържат голямо количество захар, главно под формата на глюкоза и фруктоза, които се усвояват много бързо, каза Викулов.
"Изглежда, че сте изяли само пъшка грозде, но то може да тежи почти килограм и да поемете до 150 грама фруктоза – истински шок за тялото. Количеството захар зависи от сортовете и традициите на отглеждане. В Узбекистан гроздето натрупва огромни количество захар, 20% или повече от обикновеното, особено сортовете за стафиди. Светлите сортове, отглеждани в Южна Европа, съдържат значително по-малко захар", обясни специалистът.
Лозята редовно се обработват с различни химикали за защита на растенията от вредители. В повечето области на отглеждане това са препарати, съдържащи мед, сяра, фунгициди. Те неизбежно остават върху плодовете. Следователно те трябва да бъдат измити по специален начин, съветва Викулов.
"По зърната можете лесно да забележите следите от химикали, особено синкавите капки на препаратите, съдържащи медни съединения. Те се отмиват при обилно изплакване, но най-добре е гроздето да се накисне преди обилно изплакване в слаб оцетен разтвор”, препоръчва агрономът.
21.09.2020, 08:39 часа
1097 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha