Осветиха нов храм в монтанското село Войници

Осветиха нов храм в монтанското село Войници Камбанен звън огласи за първи път днес най-малкото село в община Монтана – Войници. Видинският митрополит Даниил, свещеници от района и над 100 миряни се събраха за освещаването на новия храм „Св. Георгий Победоносец”.
„Успяхме да сбъднем мечтата на поколения християни от селото”, каза кметът на Монтана Златко Живков. Първата копка за храма е направена през 2015 г. Голямото дело започна с дарения, общината също участва във финансирането на строителството. През 2018 г. Дирекцията по вероизповедания отпусна 30 хиляди лева за довършване на три черкви – в Трифоново, Войници и Белотинци.
Името на черквата във Войници не е избрано случайно. Светецът-патрон е почитан от жителите на селото, тъй като във Войници още от римски времена е имало крепост, от която войни на императора наблюдавали ставащото по река Бучка.
Уникалният иконостас от светло дърво е дело на резбаря Чавдар Антон, сводът и стените изографиса руската художничка Елена Адамова. Тя е изписала и храма в село Трифоново, осветен през миналата година, а в България – общо 15 храма.
На 8 ноември  тържествено ще бъде осветен новия храм в с. Долна Рикса. Довършва се и черквата в с. Крапчене, последно от 23-те села в общината, в което все още няма действаща черква. 
18.10.2020, 14:44 часа
1076 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha