Съдът в Монтана призна наказание на българин заради контрабанда и кражба в Италия

Съдът в Монтана призна наказание на българин заради контрабанда и кражба в Италия Окръжен съд – Монтана призна и прие за изпълнение в Република България на наказание от 3 години, 9 месеца и 28 дни „Лишаване от свобода“ на българския гражданин К.  А. Ц., което му е наложено от съд в Италия.
27 годишният К. А. Ц. от село Лехчево, област Монтана е осъден през май 2017 г. от съда в град Нола Кастело ди Чистерна за незаконно притежаване на  42.380 кг /2129 пакета/ контрабандни цигари за търговия  на 3 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“ и глоба от 175 000 евро. През септември 2017 г. К. А. Ц. е бил осъден и от съд в Рим за друго престъпление -  опит за кражба на катализатор от автомобил, за което е получил наказание 4 месеца затвор и 100 евро глоба. С декрет на италианските съдебни власти от юли 2020 г.  на К. А. Ц. е определено общо наказание по двете присъди от 3 години, 9 месеца и 28 дни „Лишаване от свобода“ и глоба 175 100 евро. 
В Окръжен съд – Монтана е постъпило чрез Министерството на правосъдието на Р България искане от Министерството на правосъдието на Р Италия за признаване и приемане на решенията, постановени от съдилищата в Италия срещу българския гражданин. Като се запозна с всички документи по делото Окръжен съд прие, че са налице условията за признаване и изпълнение на съдебните актове, издадени в Италия – престъпленията, за които е осъден българският гражданин са такива и по Наказателния кодекс на Р България и не надвишават максималните срокове по българското законодателство. Затова съдът призна и прие за изпълнение определеното с декрет наказание на К. А. Ц. от 3 години, 9 месеца и 28 дни затвор и определи първоначален „общ“ режим за изтърпяването му като приспадна изтърпяната вече част до  предаването на лицето на  българските власти. Наложените от италианските съдилища глоби на българския гражданин не бяха разгледани от съда, тъй като такова искане не е направено и тяхното признаване и изпълнение следва да бъде сторено по друг закон.
Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – София в 14 дневен срок.
 
27.10.2020, 13:38 часа
1078 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha