Обезвредиха 6 морски мини от Първата световна война в Несебърския залив /снимка/

Обезвредиха 6 морски мини от Първата световна война в Несебърския залив /снимка/ Водолази от Военноморските сили са обезвредили в Несебърския залив 6 бойни морски мини от Първата световна война, открити по време на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. Операцията е проведена в периода от 6 до 18 ноември, съобщиха от пресцентъра на военноморските ни сили.
Става въпрос за пет бойни морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“. Те били открити лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от кораби минни ловци.
Мините тип „EMA“ са котвени, контактни мини с размери 1.6 х 0.8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.
За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини беше изолиран за корабоплаване и подводни дейности.
Участваха минен ловец „Цибър“ водолазните катери „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и „Форос“, водолазните групи от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец „Цибър“.
На 6 ноември водолазната група на минен ловец „Цибър“ унищожи 1 мина тип „ЕМА“. На 16 ноември водолазният катер „Форос“ и групата от Пункт за базиране Бургас унищожи 1 мина тип „ЕМА“. На 17 ноември водолазният катер „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и групата от Пункт за базиране Варна унищожи 2 мини тип „ЕМА“. На 18 ноември минен ловец „Цибър“ и водолазният катер „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ унищожиха последните две мини една тип „ЕМА“ и една тип „EMC“.
19.11.2020, 14:38 часа
564 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha