Всички цени скачат, само хранителните стоки са без промяна

Всички цени скачат, само хранителните стоки са без промяна След като няколко поредни месеца търговците на дрехи и обувки сваляха цените им, за да привлекат клиенти в магазините, през октомври ситуацията рязко се промени. 
Обувките през октомври са поскъпнали с над 10% спрямо предходния месец, а цените на дрехите са нараснали със 7.2%, обявиха от НСИ. Въпреки това дрехите и обувките все още са по-евтини спрямо миналата година по това време.
През октомври инфлацията е 0.6%, като това се дължи основно на поскъпването на дрехите и обувките, както и на културните и развлекателни мероприятия с 6%, става ясно от данните на НСИ.
За година инфлацията е само 0.8%, което е рекордно ниско ниво за последните 46 месеца, тоест от началото на 2017 година насам. За това допринася поевтиняването на горивата за колите (със 17.5% за година), на парното (с 16.2% за година) и на газа за бита (с 18.8%).
Свитото потребление пък не дава възможност за покачване на цените. През октомври цените на храните като цяло са останали почти без промяна, а спрямо същия месец на миналата година поскъпването им е с 3.8%. Това е най-малкото повишение на цените на храните за последните близо две години.
Прави впечатление, че през октомври рязко е поскъпнало олиото – със 7.7%. Цените на зеленчуците пък са нараснали с 2.7%, показват данните на НСИ.
По-сериозно поскъпване спрямо предходния месец е отчетено при доматите - с 10.2%, краставиците - с 6%, чушките - със 7%, и зрелия лук - с 3.9%. През октомври са нараснали и цените на сиренето - с 1.3%, гроздето - с 3.8%, зрелия боб - с 1.6%, лещата - с 1.7%, газираните напитки - с 1.1%.
За година хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 2.9%, месото и месните продукти – с 4.2%, а млякото, сиренето и кашкавала – с 3.9%.
22.11.2020, 10:40 часа
353 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha