Омуртаг се вдигна на протест заради безводието

Омуртаг се вдигна на протест заради безводието Жители на град Омуртаг излизат на протест срещу безводието. Местните хора имат питейна вода веднъж седмично, за няколко часа, на фона на епидемията от COVID-19. Хората планират блокирането на пътя София-Варна край града - нещо, което към момента не им се позволява от полицията, предава NOVA.
Иван Миланов живее от половин век в Омуртаг. Проблем с водата винаги е имало, но сега, ситуацията за местните хора е нетърпима.
“Пускаха я през ден, през два, през четири. Сега – през една седмица. Много е трудно в тоя дни, когато говорим за COVID-19. Искат чисти ръце, чисто тяло. Как да стане? По една седмица не се къпем”, заяви Иван Миланов, жител на Омуртаг. От ВиК – Търговище открили още един водоизточник край село Кипнилово, откъдето идва водата за Омуртаг, като посочват, че това ще е бързото аварийно решение. Включването му щяло да стане бързо.
„В рамките на 24 часа бихме се справили с изграждането на една бърза връзка. За късмет, довеждащият водопровод минава на 12 метра от мястото на водовземане и с моторни помпи ще можем да вземаме вода и да вкарваме във водопровода. Така, двете зони на града, ще могат да разчитат да получават вода през ден”, посочва инж. Явор Миланов,  управител на ВиК-Търговище.
Държавата, обаче, трябвала да разреши водовземане. От ВиК и община Омуртаг са изпратили искането до МОСВ, но още чакат отговор. А докато получат такъв хората от Омуртаг вече протестират по улиците.
„Цял живот. Откакто се помня, откакто съм родена в този град е това безводие. Трябва нещо да се направи”, заяви проетстираща.
В Омуртаг живеят около 4 хиляди души. Безводието засяга не само града, но и околните села, които изобщо вода от месец.
22.11.2020, 13:38 часа
544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha