5 напитки, които понижават кръвното налягане

5 напитки, които понижават кръвното налягане Има напитки, които не само ободряват с прекрасния си вкус, но и ни помагат да поддържаме в норма кръвното си налягане. Известно е, че може да се стигне до тежки последици като сърдечни заболявания и инсулт, щом кръвното ни налягане излезе извън контрол. Това, с което се храним, е една от първите защитни линии при високо кръвно (хипертония).
Подходящият за високо кръвно хранителен режим може да държи кръвното ни в здравословни граници без страничните ефекти, причинени от лекарствата. Освен храните, които помагат за понижаване на кръвното, някои напитки са също много полезни за тази цел.

Доматен сок
Все повече проучвания сочат, че една чаша доматен сок на ден подобрява сърдечното здраве. Проучване на японски изследователи от 2019 година показва, че една чаша доматен сок дневно подобрява както систолното, така и диастолното кръвно налягане, както и LDL холестерола при хора с риск за сърдечносъдови заболявания. Друго скорошно проучване отчита подобен благотворен ефект сред хора с хипертония в стадий 1 и бременни жени. За да избегнете излишния натрий, който може да има обратен ефект върху кръвното налягане, не забравяйте да пиете пресен доматен сок без добавена сол.

 
Сок от цвекло
Цвеклото е нискокалоричен зеленчук, който не само съдържа множество полезни за здравето витамини, минерали и растителни съединения, но помага и за понижаване на кръвното. Проучване от 2016 г. показва, че сокът както от сурово, така и от варено цвекло, регулира кръвното налягане. Сокът от сурово цвекло обаче има по-голямо влияние върху кръвното налягане. Цвеклото е богато на хранителни нитрати, за които е известно, че понижават кръвното налягане.

 
Сок от сини сливи
Отдавна е известно, че сокът от сини сливи помага при запек. По-малко известно обаче е, че той също така понижава кръвното налягане. Проучване от 2010 г. показва, че кръвното налягане на хора, които ядат сини сливи, се понижава значително. Участниците са разделени на три групи: едните ядат по три сини сливи на ден, вторите по шест, а третата група не яде сливи. Резултатите показват, че кръвното на тези, които хапват по шест сини сливи на ден, се понижава значително. Същото се наблюдава и при хората, които ядат три сини сливи дневно, но в по-малки размери. Освен това става ясно, че три до шест сини сливи на ден понижават и LDL холестерола.

Сок от горски плодове
Горските плодове - особено боровинките - са известни със своите антиоксидантни свойства. По-малко обаче се знае за тяхната полза за сърдечносъдовата система. Проучване от 2020 г. показва, че сокът от червена боровинка или череша може да подобри кръвното налягане. Горските плодове понижават както систолното кръвно налягане, така и LDL холестерола. Важно е обаче сокът от горски плодове да не съдържа добавена захар.

Чай
Проучвания показват, че продължителният прием на черен и зелен чай понижава както систолното, така и диастоличното кръвно налягане. Ефектът на зеления чай за намаляване на кръвното налягане е по-силен.

Какво друго може да помогне?
Освен чрез храни и напитки, кръвното налягане може да се понижи и чрез повече движение. Установено е, че редовната физическа активност може да е толкова ефективна за понижаване на кръвното налягане, колкото някои лекарства, но без страничните ефекти от тях. Отказът от тютюнопушене и здравословни техники са справяне със стреса, като медитация, също помагат за понижаване на кръвното налягане.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.
24.11.2020, 16:48 часа
886 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha