Близо 500 семейства от Монтанско ще получат помощи заради онлайн обучението

Близо 500 семейства от Монтанско ще получат помощи заради онлайн обучението

475 семейства от Монтанско са кандидатствали за помощи, че децата им учат онлайн. От тях 397 са одобрени, на 60 е отказано, а документите на 18 са в процес на обработка, съобщи Георги Цеков, директор на регионалната диркция „Социално подпомагане“.
Парите се отпускат от държавата в помощ на майки и татковци, които си остават у дома, за да помагат на децата си в ученето. Те обикновено не могат да разчитат на баби и дядовци.
„Това е най-добрата и навременна мярка по време на пандемията, тъй като малко са работодателите, които позволяват служителите им да работят вкъщи“, коментираха родители.
Условията са да получат месечна помощ, ако детето им се обучава дистанционно у дома и те трябва да останат с него, за да го гледат.
Мярката обхваща семействата на деца до 14 години. За едно дете помощта на месец от новата 2021 година става 670 лева, а за две и повече деца – 975 лева заради увеличението на минималната работна заплата, уточни Цеков.
Доходната граница за получаване на средствата е 975 лева на член от семейството от 01.01. 2021 година.
И родителите с по-висока квалификация, които получават заплати, близки до средната за страната, могат да получат навременна подкрепа в случай, че са останали без доходи.
Определянето на средномесечния доход се изчислява на базата на месеца, в който са въведени ограниченията заради Covid-19, а не както преди – на базата на предходния месец.
В случай, че детето се обучава дистанционно заради карантина или извънредна епидемична обстановка, семейството може да получи помощ, ако единият или двамата родители не могат да ползват платен отпуск или да работят дистанционно.
Право на целева помощ имат семейства с деца до 14-годишна възраст, когато двама или единият от работещите родители или родител, отглеждащ сам дете, не може да извършва дистанционна работа от вкъщи и няма възможност да ползва платен отпуск. Също и когато двама или единият от работещите родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на обезщетението е по-нисък от минималната заплата.
Който е със свободна професия, има право да подаде в НАП заявление за прекратяване на дейността за известен период. След като мине карантината или извънредната епидемична обстановка, той може да възстанови дейността си.

17.01.2021, 13:20 часа
568 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha