С водосвет на Атанасовден в мездренското село Лик почетоха паметта на патрона на тамошната църква /снимки/

С водосвет на Атанасовден в мездренското село Лик почетоха паметта на патрона на тамошната църква /снимки/ С водосвет, отслужен в Храм „Св. Атанасий“ от енорийския свещеник Георги Няголов, в мездренското село Лик почетоха паметта на двама от големите апологети (защитници) на християнската вяра от арианската и от несторианската ереси - Св. Атанасий Велики и Св. Кирил Александрийски, чиято памет православната църква почита съвместно на 18 януари - Атанасовден.
Въпреки мразовитото време, да запалят по свещичка и да се помолят за здраве под купола на храма се събраха дузина миряни. Сред дошлите да се черкуват бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметският наместник на с. Лик Гена Кръстева.  
„Честит и благословен празник!, поздрави вярващите отец Георги. Това, което направихме днес, макар и по-скромно поради препоръките на здравните власти, е от сърце. Да се надяваме, че Бог ще се смили над нас и на 2 май, когато е храмовият празник на нашата църква, ще го отбележим по-тържествено!“ 
„Пожелавам на всички да са живи и здрави!, каза от своя страна кметският наместник Гена Кръстева. Да бъдем по-задружни, да бъдем по-сплотени, да си помагаме в трудни моменти. Както се случи миналия септември, когато изгоря покрива на къщата на един наш съселянин. Организирахме се, с призив от Кметството, хората се отзоваха и благодарение на събраните средства, този човек отново има покрив над главата си!“ 
Лижката църква „Св. Атанас” е един от двата православни храма във Врачанска епархия, наред с този в с. Гала̀тин, община Криводол, чийто патрон е Св. Атанасий Велики (295-373 г.). Тя е съградена непосредствено след Освобождението и е осветена на Летни Атанасовден през 1882 г. 
През 2015-2016 г. със средства, дарени безвъзмездно от Маргарита Домусчиева и от синовете й Кирил и Георги от рода на Димитър Ватов от с. Лик, тя беше цялостно реконструирана и реставрирана. През 2019 г. във връзка със 100-годишнината на местното читалище „Наука“ г-жа Домусчиева направи още едно дарение, с което беше обновена дограмата на културно-просветното средище, а в навечерието на Рождество Христово миналата година подпомогна финансово и подмяната на дограмата на сградата на тукашното Кметство. 
„Благодаря, лично от мое име и от името на всички жители на Лик, на г-жа Домусчиева за поредното добро, което направи за своето родно село, сподели Гена Кръстева. Пожелаваме й да е жива и здрава - и винаги е добре дошла при нас!“.
 
18.01.2021, 15:23 часа
1001 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha