Отварят нов граничен пункт между видинското Салаш и сръбското Ново корито

Отварят нов граничен пункт между видинското Салаш и сръбското Ново корито През тази година ще бъде отворен граничният контролно-пропусквателен пункт в прохода Кадъбоаз между България и Сърбия, съобщи РТС. Това било договорено между външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Никола Селакович.
За новия ГКПП в Стара планина между видинското село Салаш и Ново корито се говори от години.
„Свързани сме от векове, а между народите ни има добро сътрудничество. Пандемията остави контактите ни близки и динамични. Успяваме да реализираме важни инфраструктурни проекти“, каза министър Захариева.
„Завършвайки пътя от Драгоман до София ще бъде реализирана връзка столиците на двете държави – Белград и София“, каза министър Солакович, като припомни, че сръбският участък от трасето вече е готов. По думите на министър Захариева българският ще бъде завършен до края на годината.
Споразумението за нов граничен пункт между Салаш и Ново корито беше подписано през 2007 г., но отварянето му се забави с цели 14 години. За изграждането на общо 5 км от Салаш до прохода Кадъбоаз е имало одобрено финансиране по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Парите обаче е трябвало да се използват до края на 2014 г. и тъй като за това време пътят не е завършен, този вариант за пълно финансиране е отпаднал. Първата копка е през юли 2014 г. и проектът беше за рехабилитация на 1 км стар път и изграждане на изцяло нови 4 км. Старият път от Салаш към границата обаче беше тесен и по него няма как да минава по-голям трафик, затова се наложи поправката му. В Сърбия разстоянието от границата до Ново корито е само 1 км и там строежът е по-лесен.
За да се осигури финансиране от нашето Министерство на регионалното развитие бяха заделили 10 145 000 евро по направлението „Устойчив туризъм“, които се оказаха недостатъчни.
Граничният пункт между Салаш и Ново корито съкращава значително разстоянието между граничните области на Белоградчик и Княжевац. Сега пътуващите трябва да заобикалят, за да минат през друг граничен пункт. Очакванията са това да повиши потока от туристи между двете съседни държави.
23.01.2021, 19:22 часа
3462 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha